AMSTERDAM - Colin Firth vindt dat veel filmmakers de intelligentie van het bioscooppubliek onderschatten.

De 50-jarige Firth is naast onder anderen Gary Oldman, John Hurt en Tom Hardy te zien in de spionagethriller Tinker, Tailor, Soldier, Spy, die op het festival in wereldpremière gaat.

De complexe film over Britse en Russische spionnen en dubbelspionnen in de jaren zeventig, de hoogtijdagen van de Koude Oorlog, dingt mee naar de Gouden Leeuw, de hoofdprijs van het festival.

"De neiging bestaat het bioscooppubliek te onderschatten", zegt Firth. "Ik denk dat het publiek veel meer aankan dan vaak wordt gedacht. Ik denk ook dat het publiek taal op z'n mooist wil horen als het naar de film gaat. Volgens mij kan onze film rekenen op een groot publiek."

Boek

Tinker, Tailor, Soldier, Spy is gebaseerd op het gelijknamige boek van John le Carré, zelf een voormalig Brits spion. Het verhaal gaat over de gepensioneerde geheim agent George Smiley, de hoofdrol van Oldman, die wordt gevraagd weer actief te worden om een Russische mol binnen de Britse geheime dienst op te sporen.

Het boek werd in 1979 al met groot succes bewerkt tot tv-serie met Alec Guinness in de hoofdrol.

De film staat onder regie van de Zweed Thomas Alfredson, die eerder het vampierdrama Let the Right One In maakte en verschijnt op 15 december in de Nederlandse bioscopen.