Wie nu alweer reikhalzend uitziet naar Blade 3, of het nog steeds jammmer vindt dat de Matrix-trilogie is afgerond kan zijn lol op bij Underworld, een luidruchtige liefdesbaby van Matrix en Blade. @@

Bekijk video (met trailer):
Breedband / ModemTerwijl Underworld toch echt was opgezet als 'Romeo en Julia, maar dan met vampiers en weerwolven.' Dat uitgangspunt van scenarist Len Wiseman, die uiteindelijk ook de regie voor zijn rekening nam, bleek in de praktijk toch minder origineel uit te pakken. Maar dat krijg je, met een voorliefde voor een duister universum waarin vage personages in lange jassen en lakleer met futuristische wapens wild om zich heen schieten, zonder overigens vaak doel te raken.

Lycans

Kate Beckinsale speelt Selene, een vampier van de bloedgroep Death Dealers die het op 'lycans' ofwel weerwolven heeft gemunt. Ze oogt als een in strak lak gehulde mix van Trinity uit The Matrix en Blade uit eh, Blade. Ze komt erachter dat de weerwolven, pardon lycans, een nieuw onoverwinnelijk ras aan het kweken zijn (zie ook Blade II). Ze tracht daar een stokje voor te steken, maar wordt dan verliefd op de weerwolfachtige Michael, wiens bloed essentiëel is voor de kweek van een nieuw ras.

Gothic-clip

Terwijl de weerwolven de vampiers bestrijden met daglicht-in-een-capsule (aardig bedacht) en de vampiers hun aartsvijanden bestoken met vloeibaar zilvernitraat leert de kijker wat de reden is van deze eeuwenoude vete. De film zelf oogt als een twee uur durende videoclip van een gothic-band. Dat zou geen bezwaar zijn- het is tenslotte een aktiespektakel- als het originele scènes opleverde, maar daarnaar is het in het donker lastig zoeken.

Verlepte vampier

Alleen een onherkenbare Bill Nighy (de oude rocker uit Love Actually schmiert heerlijk als verlepte vampier. Hij is de enige die de film niet serieus neemt, en dat lijkt uiteindelijk de beste instelling. Kate Beckinsale hoeft niet getroost te worden: zij veroverde de regisseur, tot ongenoegen van haar man Michael Sheen, tevens haar tegenspeler in Underworld. Bovendien krijgt Kate over vier maanden alweer te midden van vampiers en naast vampierjager Hugh Jackman, in het groots opgezette spektakel Van Helsing, gemaakt door Mummy-man Stephen Sommers. En ook dan zit ze strak in het pak.

Het Parool: "de vorm wint het volledig van de inhoud (..) niets wat zich afspeelt in de door Wiseman gecreëerde onderwereld (is) erg interessant
De Volkskrant: "deze stijl is nu definitief passé (..) de film ontbeert elke spanning"
In 55 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm