AMSTERDAM - De kans is groot dat acteur Eddie Murphy voor het eerst de uitreiking van de Oscars gaat presenteren. De uitreiking van de Academy Awards in februari wordt geproduceerd door Brett Ratner, die net een film met Murphy heeft geregisseerd.

Volgens ingewijden ziet Ratner in de 50-jarige Murphy een goede presentator voor de Oscars.

Ratner en zijn medeproducent Don Mischer bespreken de plannen voor de awardshow deze week met The Academy, de organisatie achter de Oscars, weet entertainmentwebsite The Hollywood Reporter.

Wie de uitreiking van de prestigieuze filmprijzen gaat presenteren, wordt waarschijnlijk pas over een paar weken bekendgemaakt. The Academy is van plan half september meer duidelijkheid te geven.

Belangrijk onderdeel

Toen Ratner werd aangewezen als producent van de awardshow liet hij doorschemeren dat humor een belangrijk onderdeel van de show zal worden. Met een presentator als Eddie Murphy, bekend van films als Beverly Hills Cop en The Nutty Professor, moet dat lukken.

Ook Billy Crystal wordt genoemd als presentator van de prijzenregen. Crystal praatte de uitreiking van de Oscars al acht keer aan elkaar. De acteur heeft al laten doorschemeren dat hij wel te porren is voor de Oscars.

Onbekend terrein

Hoewel Murphy geen ervaring heeft met het presenteren van de Academy Awards, is het podium van de Oscars geen onbekend terrein voor hem.

Verschillende keren reikte hij een beeldje uit, in 2007 was hij zelf genomineerd voor zijn rol in Dreamgirls. De Oscar voor beste mannelijke bijrol ging dat jaar echter naar Alan Arkin voor zijn rol in Little Miss Sunshine.