AMSTERDAM - Het is wellicht wat overdreven om te stellen dat Kate Winslet het filmfestival van Venetië domineert, maar met drie rollen in het programma valt er moeilijk aan de 35-jarige Britse actrice te ontkomen.

Allereerst is ze te zien in Carnage, de nieuwe film van Roman Polanski.

In dit huiskamerdrama, gebaseerd op een toneelstuk, speelt Winslet een van de vier ouders die proberen een vechtpartijtje van hun kinderen op een volwassen manier te bespreken.

De zoon van Winslet, in de film de echtgenote van Christoph Waltz (Inglourious Basterds) heeft de zoon van Jodie Foster en John C. Reilly met een stok geslagen. Zoiets doen kinderen nu eenmaal, maar moeder Foster wil de zaak niet met een simpel schouderophalen afdoen.

Feestvreugde

Na veel beschaafd gepraat over en weer escaleert deze storm in een glas water tot een tsunami van huiskamerproporties. Winslet verhoogt de feestvreugde met een werkelijk bewonderenswaardige kotspartij.

Op de persconferentie van Carnage legde ze smakelijk uit dat ze voor deze scène een bijna onmogelijke hoeveelheid nepkots in haar mond moest houden. Het goedje was volgens speciaal recept van Polanski bereid, voegde Waltz nog even fijntjes toe. Winslet: "Mijn kinderen waren die dag op de set en ze hebben het nog steeds over die kotsscène.

Mildred Pierce

De tweede rol waarin Winslet te bewonderen is, is die van Mildred Pierce in de gelijknamige HBO-serie. Een tv-serie op een filmfestival, kan dat? Natuurlijk, zeker wanneer de serie zo virtuoos is gemaakt als deze door Todd Haynes (I'm Not There) geregisseerde vijfdelige serie.

Winslet, op de persconferentie van Mildred Pierce: "Ik ben er drie seconden mee bezig geweest dat het voor tv was. Het was alleen maar prettig, we hadden vijf uur tot onze beschikking en hoefden ons nergens in het verhaal te beperken of te censureren. Maar het was wel hard werken; dit is mijn meest uitdagende rol sinds Titanic. Als je een verhaal via tv vertelt kan je het maar beter goed doen, anders schakelen kijkers over naar een ander kanaal."

Naaktscène

Dat zullen ze vast niet hebben gedaan bij de meestbesproken scène uit de serie: een naaktscène van Evan Rachel Wood, die de dochter van Winslet speelt. Dezelfde Evan Rachel Wood trouwens die ook al te zien was in The Ides of March, de openingsfilm van het festival van Venetië - ook zij schittert dus in meerdere producties.

Maar Kate Winslet spant de kroon, want dit weekend is ze bovendien te zien in de nieuwe film van Steven Soderbergh, Contagion. Winslet is hierin een van de personages die door een virusuitbraak worden bedreigd.

Madonna

En zo is niet Madonna, maar Kate Winslet de koningin van het filmfestival. De immer bescheiden actrice - die onlangs de moeder van miljonair Richard Branson uit een brandend huis redde, maar daar geen vragen over wilde beantwoorden - is er heel nonchalant over. 'Het is leuk dat het werk van 16 maanden op één festival te zien is. En handig ook: Dan kan ik hier voor alles interviews doen en daarna mag ik maar huis!'

Contagion is vanaf 20 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien
Carnage opent op 1 november de Amsterdam Film Week.
Of Mildred Pierce op de Nederlandse tv te zien zal zijn is nog niet bekend.
Het filmfestival van Venetië duurt nog tot en met 11 september.

Kate Winslet in Venetië