AMSTERDAM - Sonny Boy is de Nederlandse inzending voor de Oscars van 2012. De film is genomineerd voor de categorie 'beste buitenlandse film'.

Dat heeft Eye Film Instituut Nederland vrijdag bekendgemaakt.

De film van regisseur Maria Peters trok in Nederland meer dan 400.000 bezoekers naar de bioscopen.

Sonny Boy is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Annejet van der Zijl en vertelt het waargebeurde verhaal van de zwaarbeproefde liefde tussen een Surinaamse immigrant (Hasselbaink) en een blanke vrouw (Ricky Koole) in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.

Op 4 februari kreeg Sonny Boy, geproduceerd door Hans Pos en Dave Schram, reeds de Gouden Film voor 100.000 bezoekers binnen negen dagen.

Beste korte film

Voor de categorie beste korte film is Stilte na de Storm namens Nederland ingezonden. De film werd geselecteerd door de selectiecommissie Korte Fictiedfilm 2011, een Nederlandse vakjury.

Stilte na de Storm gaat over Anna, die te horen krijgt dat haar vriend David is omgekomen tijdens een tsunami. De film belicht de tijd die tussen het ontvangen van het telefoontje en Anna's eerste emotie zit, een periode waarin ze geen woord uit kan brengen, niet kan ademen en haar hart in haar keel klopt. De tijd lijkt even stil te staan.

Bekijk de trailer van Sonny Boy

NU.nl bezocht de set van Sonny Boy in juni 2010. Bekijk de video.

De Oscars worden uitgereikt op 26 februari 2012.