AMSTERDAM - Veel Star Wars-fans zijn woedend dat hun geliefde sciencefictionfilms worden aangepast op blu-ray.

Bedenker George Lucas heeft bevestigd dat de schijfjes niet alleen nieuw materiaal bevatten, maar dat ook enkele beroemde scènes zijn gewijzigd.

Fans hebben nu opgeroepen de binnenkort te verschijnen blu-rays vooral niet te kopen, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Op de blu-rays is bijvoorbeeld te horen dat Darth Vader 'No! Noooo!' schreeuwt tijdens de scène waarin Emperor Palpatine zijn zoon Luke Skywalker martelt met bliksemschichten. In het origineel kijkt hij zwijgend toe.

Ook zou een scène waarin de oude jedi Obi-wan Kenobi het geluid van een reusachtige Krayt Dragon nadoet, zijn gewijzigd tot een geluid waar menig Star Wars-fan van gruwelt.

Knipperende ogen

De teddybeerachtige Ewoks, in het origineel Return of the Jedi uit 1983 slechts kleine acteurs in simpele pakken, zijn digitaal nabewerkt en kunnen nu met hun ogen knipperen. Ook jedimeester Yoda, een van de meest iconische personages uit de films, ziet er na uitgebreide computeranimaties beduidend anders uit.

Bekijk de aangepaste Darth Vader-scene:

Star Wars-fans hebben in het verleden laten blijken een grote hekel te hebben aan een gewijzigde versie van 'hun' films. Toen de films op dvd uitkwamen, bleek dat Lucas enkele belangrijke scènes had gewijzigd, wat leidde tot een explosie aan klachten op internetfora.

Cultureel erfgoed

Ook nu zijn de fans in alle staten en betichten Lucas ervan cultureel erfgoed aan te tasten. "Lucas heeft het volste recht nieuwe versies van zijn films uit te brengen. Ga je gang, George, doe wat je niet laten kunt. Maar hij heeft geen enkel recht de originele versies te vervangen", zegt een fan.

Lucas staat erom bekend de Star Wars-films volledig uit te melken. Zijn filmmaatschappij Lucasfilm laat geen mogelijkheid voorbijgaan de 'sage', inmiddels bestaande uit zes films, talloze malen en met kleine nieuwe scènes uit te brengen. "Niemand heeft meer geld proberen te persen uit een filmreeks dan George Lucas, en ook nu is hij weer lekker bezig", aldus een fan.

Opmerkelijk

De wijzigingen die Lucas aanbrengt zijn opmerkelijk in het licht van een uitspraak van hemzelf in 1988. Hij pleitte er toen voor films na verschijnen met rust te laten.

"Mensen die kunstwerken en cultureel erfgoed wijzigen of vernietigen met een winstoogmerk of om machtwellust zijn barbaren", zei hij tegen de Amerikaanse overheid. "Als het Amerikaanse rechtssysteem dit gedrag blijft toelaten, zal de geschiedenis ons als barbaren bestempelen."

Star Wars: The Complete Saga verschijnt deze maand op blu-ray.