AMSTERDAM - Madonna durfde het jarenlang niet aan een film te regisseren. De popzangeres was getrouwd met regisseur Guy Ritchie en was geïntimideerd door zijn staat van dienst.

"Ik geloofde niet dat ik het recht had een film te maken tot ik genoeg geleden had", aldus de regisseuse.

De 53-jarige Amerikaanse is op het filmfestival in Venetië voor de première van W.E. In 2008, het jaar dat ze scheidde van de Brit Ritchie, leverde ze haar eerste film af. Filth and Wisdom kreeg veel slechte recensies.

"Ik zie mezelf als een verhalenverteller", zegt Madonna over haar carrière. "Films hebben altijd deel uitgemaakt van mijn werk en regisseren is dus niet zo'n grote stap voor mij."

Tien jaar

Madonna was tien jaar getrouwd met Ritchie, die films maakte als Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Snatch. Ze was in de jaren tachtig vier jaar getrouwd met acteur en regisseur Sean Penn.

Haar twee ex-mannen steunden de regisseuse bij het maken van het drama W.E. over de Britse koning Edward en zijn affaire met de getrouwde Amerikaanse Wallis Simpson.

Het verhaal speelt in dezelfde tijd als het Oscarwinnende drama The King's Speech, waarin koning George VI op de troon komt als zijn broer Edward afstand doet, omdat hij met Simpson wil trouwen. Volgens Madonna komt het succes van The King's Speech haar film ten goede. "Die film heeft de basis gelegd voor mijn project."

Overeenkomsten

Madonna ziet veel overeenkomsten tussen zichzelf en haar hoofdpersonage. De zangeres herkent de beperkingen die de faam van Simpson met zich meebracht. "Als je beroemd bent, moet je het idee laten varen dat mensen je zien voor wie je werkelijk bent."

Simpson werd door haar affaire met de Britse koning verguisd. Madonna hoopt met haar film de slechte reputatie van de Amerikaanse te kunnen zuiveren. "Ik denk dat het enorm frustrerend was voor Edward VIII en Wallis Simpson dat ze zich na zijn abdicatie nooit hebben kunnen verdedigen."

De titel van de film W.E. staat voor Wallis en Edward. Het drama gaat in december in de Amerikaanse bioscopen draaien. Of de film ook in de Nederlandse bioscopen verschijnt, is nog onbekend.