VENETIË - Dat George Clooney terug is in Venetië was te merken aan het gegil van dikke rijen vooral vrouwelijke fans bij de aanlegsteiger. Gelukkig verliep de persconferentie die even later was gepland zonder genante incidenten.

George Clooney werd dit keer zelfs niet ten huwelijk gevraagd, zoals twee jaar terug nog gebeurde door een mannelijke Italiaanse journalist, die zich vervolgens ook nog tot op zijn onderbroek uitkleedde.

Dat was een van de redenen voor Clooney om de pers tijdelijk in de ban te doen, maar gelukkig keerde de acteur en regisseur vandaag terug naar Venetië. Hij heeft dan ook de eer gekregen het filmfestival te openen met de vlotte politieke thriller The Ides of March.

Hierin speelt Clooney zelf een potentiële Democratische presidentskandidaat, die al tijdens de voorverkiezingen te maken krijgt met machtsspelletjes.

De mannetjesmakers achter de schermen worden gespeeld door coming man Ryan Gosling en Oscarwinnaar Philip Seymour Hoffman; Paul Giamatti is de campagneleider bij Clooneys tegenkandidaat.

Politicus

Clooney is in de rol van gouveneur Mike Morris zeer overtuigend, zeker wanneer hij speecht over de Amerikaanse afhankelijkheid van olie; er is een goede politicus aan Clooney verloren gegaan.

Maar toch heeft de part-time politieke activist (Darfur) geen presidentiele ambities: "Er zit
nu iemand in het Witte Huis die slimmer, beter en aardiger is dan wie dan ook, dus waarom zou ik zijn werk over willen nemen?"

De acteur en regisseur was al in 2007 bezig aan de film, met zijn vaste scenarioschrijver Grant Heslov, "maar toen Obama werd gekozen leek het moment verkeerd voor een film die cynische voetnoten plaatst bij politieke machtsspelletjes. Dus hebben we er een paar jaar mee gewacht. Nu overheerst helaas het cynisme in de VS. Maar ik ben een optimist, we hebben onze problemen eerder opgeknapt en we zullen dat ook nu doen."

Compromissen

Eigenlijk vindt Clooney The Ides of March geen politieke film: "De film had ook op Wall Street kunnen spelen, het spel van verleiding en compromissen wordt overal gespeeld."

Ook in Hollywood dus. Clooney: "Als regisseur moet je de hele dag duizenden compromissen sluiten. Maar ik hoef als regisseur geen beslissingen te nemen die het leven van anderen op het spel zetten, dat is het grote verschil tussen Hollywood en Washington."

En omdat er geen echt idiote vragen gesteld werden begon Clooney zelf maar grapjes te maken: "Wat ik leuker vond, acteren of regisseren? Ik vond het vooral leuk om mezelf te regisseren!"

The Ides of March gaat op die op 20 oktober in Nederland in première. Het filmfestival van Venetie duurt nog t/m 11 september.

Bekijk de trailer