AMSTERDAM - De Belgische komedie Hasta la Vista heeft de Grand Prix des Ameriques gewonnen, de belangrijkste prijs van het filmfestival van Montréal.

Regisseur Geoffrey Enthoven kreeg zondag de prijs uitgereikt in de Canadese stad. De Vlaamse film Noordzee, Texas kreeg ook twee prijzen.

Hasta la Vista gaat over drie gehandicapte jonge mannen die hun maagdelijkheid verliezen in een Spaans bordeel. De komedie werd door het publiek van het Canadese filmfestival uitgekozen tot beste film. Het is nog niet bekend of de komedie ook in Nederland te zien zal zijn.

Bekijk de trailer van Hasta la Vista

Het is de derde keer in vijf jaar dat de publieksprijs naar een Belg gaat. Vorig jaar ging de prijs naar Oxygen van Hans van Nuffel en in 2007 won het Vlaamse drama Ben X.

Verliefd

Noordzee, Texas van Bavo Defurne gaat over een jongen die verliefd wordt op zijn buurjongetje. De film won twee juryprijzen in Montréal: de Fipresciprijs voor beste regiedebuut en de Zilveren Zenith, de tweede prijs voor beste film.

"Montréal is zeker een goede plaats voor ons," zegt de Christian de Schutter van het Vlaams Audiovisueel Fonds tegen het Amerikaanse filmblad Variety over het Belgische succes. "Het publiek hier lijkt onze films te begrijpen."

Op de 35e editie van het filmfestival van Montréal was een flink aantal Belgische producties te zien. Naast de twee speelfilms draaide ook vijf korte films uit België. Het filmfestival vond plaats van 18 tot en met 28 augustus.