AMSTERDAM - Regisseur Pete Docter heeft zijn zegen gegeven aan de bouw van een huis gebaseerd op de woning uit de animatiefilm Up, dat door een enorme tros ballonnen de lucht in gaat.

Docter regisseerde de animatiefilm en heeft er persoonlijk voor gezorgd dat de bouwers niet werden gehinderd door de advocaten van filmproducent Disney. Dat schrijven Amerikaanse media.

Disney, bekend van doorgaans schattige animatiefilms en eigenaar van animatiestudio Pixar die Up maakte, staat erom bekend dat het de portretrechten van hun figuren met hand en tand verdedigt.

Zo werd ooit een kinderdagverblijf gesommeerd een zonder toestemming geplaatste afbeelding van Minnie Mouse van de muur te halen. Ook werd een maker van grafstenen verboden een afbeelding van Winnie the Pooh op de steen van een kindergraf te graveren.

Toen Docter van de bouwplannen van het schilderachtige huisje uit zijn film hoorde, was hij zo gecharmeerd dat hij de top van Disney vroeg een oogje toe te knijpen.

Dvd

Nu staat het pittoreske huisje in vrolijke pasteltinten in het plaatsje Herriman in de staat Utah. De heer Bangerter, eigenaar van Bangerter Homes dat huizen op bestelling maakt, zegt de dvd wel dertig keer bekeken te hebben om de details precies goed te krijgen.

Niet iedereen in de buurt is echter blij met het huis, dat in een straat van vrijwel identieke bruine huizen staat. "Het is heel erg schattig", zegt een vrouw die met haar dochter het huis is komen bekijken. "Maar als ik het zou kopen, zo ik de buitenkant waarschijnlijk bruin schilderen."