AMSTERDAM - Guillermo del Toro vindt het leven overdag maar eng. De Pan's Labyrinth-regisseur vindt zijn nachtmerries saai, maar slaat doodsangsten uit in het daglicht.

De Oscarwinnaar zegt overdag een overactieve fantasie te hebben. Een 'vreselijke' aandoening, omdat hij daardoor vaak te heftig reageert.

De fantasie van de Mexicaan slaat overdag wel eens op hol. "Als mijn vrouw vijftien minuten langer doet over de boodschappen dan normaal, fantaseer ik al over mogelijke horrorscenario's. 'Wat zou er gebeurd zijn? Een ongeluk? Een vliegtuig dat op een auto is gestort? Ik heb de neiging snel paranoïde te worden."

De drukke fantasiewereld van de filmmaker komt tot uiting in zijn laatste productie Don't Be Afraid of the Dark waarvoor hij het scenario schreef.

In het verhaal speelt Del Toro met de angst voor het donker. In de thriller wordt de 11-jarige hoofdpersoon opgeschrikt door kleine, gemene wezentjes die in de donkere kelder van haar vaders huis wonen. De 46-jarige Del Toro schreef het scenario en produceerde de film met Katie Holmes in een van de hoofdrollen.

De thriller is gebaseerd op een gelijknamige tv-film uit 1973 die volgens de filmmaker de engste is die hij als jongetje heeft gezien. Don't Be Afraid of the Dark gaat in Nederland in december in première.