HOLLYWOOD - Regisseur Paul Verhoeven voelt zich eindelijk gewaardeerd. Dat heeft hij dinsdag gezegd in een reactie op de toekenning aan hem van de prestigieuze Bert Haanstra Oeuvreprijs van het Nederlands Fonds voor de Film. De 65-jarige filmmaker is de vierde Nederlander die de prijs krijgt.

"Uit de bijbel leer je dat een profeet nooit wordt gewaardeerd in zijn eigen land", lacht Verhoeven. "Dat gaat zeker op, tenzij je maar lang genoeg leeft. Dat blijkt nu. Mijn grote held Jezus was ook gewaardeerd door zijn eigen volk als hij 65 was geworden, daar ben ik van overtuigd."

Verhoeven merkte de laatste jaren toch al dat de Nederlandse critici milder werden. "Mijn Nederlandse films hebben toch de basis gevormd voor mijn carrière in Hollywood."

Houwer en Soeteman

De regisseur vindt dat de prijs niet alleen hem toebehoort, maar ook producent Rob Houwer en scenarist Gerard Soeteman. Met dit duo werkte hij in de jaren zeventig intensief samen. Het triumviraat was verantwoordelijk voor succesvolle films als Turks Fruit (1973), Soldaat van Oranje (1977) en De vierde man (1983).

"Ik ben er niet de man naar sentimenteel te worden, maar zonder hen was ik nooit gekomen waar ik nu ben", zegt hij. Verhoeven vindt zijn Hollandse films met terugwerkende kracht ook aanzienlijk interessanter dan zijn Amerikaanse producties. In Hollywood maakte de Nederlander producties als RoboCop (1987), Total Recall (1989) en Basic Instinct (1992).

Haanstra

Verhoeven voelt zich zeer vereerd om in een adem genoemd te worden met filmmakers Bert Haanstra, Fons Rademakers en Johan van der Keuken, de drie vorige winnaars van de Oeuvreprijs. "Vooral Haanstra: daar ben ik mee opgevoed. Hij heeft me geleerd dat er überhaupt een Nederlandse filmindustrie bestond. Als ik niet was opgegroeid met Haanstra was ik vermoedelijk nooit regisseur geworden."

Zwartboek

Op dit moment werkt Verhoeven aan drie filmproducties: de Nederlandstalige oorlogsfilm Zwartboek en de Engelstalige thrillers One step behind en Azazel. De opnames van Zwartboek, die vertelt over het verraad van een joodse onderduikster aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, moeten binnen een paar maanden van start gaan.