AMSTERDAM - Brad Pitt heeft jaren moeten knokken om Moneyball van de grond te krijgen.

De honkbalfilm over een team met relatief weinig geld werd uiteindelijk zelfs een obsessie van de 47-jarige filmster.

De acteur was gefascineerd door het vraagstuk van de sportfilm.

"Hoe moet een team dat 40 miljoen dollar aan salaris kan uitgegeven winnen van een team dat honderdveertig miljoen dollar uitgeeft en nog eens honderd miljoen dollar op de bank heeft?", zegt Pitt in een interview met New York Magazine. "Ieder talent waar dat sportteam in investeert, wordt weggekaapt. Dat vond ik ontzettend interessant."

Billy Bean

Pitt tekende al in 2007 voor de rol van Billy Bean, een oud-honkballer en manager van de Oakland Athletics. De film is gebaseerd op het boek Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game van Michael Lewis dat gaat over het waar gebeurde verhaal van Bean.

De productie van Moneyball kende nogal wat hobbels. Zo legde Sony de productie in 2009 abrupt enkele maanden stil omdat de sportfilm te veel zou lijken op een documentaire. Pitt bleef echter hoop houden. "Ik kon de film gewoon niet loslaten."

Steven Soderbergh

In eerste instantie zou Steven Soderbergh regisseren, maar die haakte af toen Sony de stekker definitief uit het project trok. Uiteindelijk heeft Bennett Miller, bekend van Capote, op verzoek van Pitt de regie van het sportdrama op zich genomen.

Moneyball draait vanaf 10 november in de bioscopen.