AMSTERDAM - Stan Lee klaagt de makers van de nieuwe film Conan: The Barbarian aan.

De filmmakers hebben ten onrechte gebruikgemaakt van de rechten op de Cimmeriaanse krijger, vindt de stripkoning.

Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Lee's bedrijf Stan Lee Media Inc. (SLMI) heeft in 2000 de rechten op Conan gekocht. Het jaar daarop vroeg het bedrijf faillissement aan, waarna alle rechten op striphelden aan diverse partijen werden verkocht.

SLMI heeft inmiddels een doorstart gemaakt en eist dat de rechten op Conan worden 'teruggegeven'.

Opbrengsten

Ook eist Lee's bedrijf alle opbrengsten op van producten omtrent Conan, waaronder de nieuwste film. Volgens het bedrijf was de verkoop van de rechten destijds onrechtmatig, omdat de aanvraag voor faillissement nog werd onderzocht.

Paradox Entertainment, dat momenteel alle rechten op de verhalen en gedichten van Conan-bedenker Robert E. Howard in handen heeft, lijkt vooralsnog niet onder de indruk. "Wij zijn van mening dat een dergelijke aanklacht ongegrond zal worden verklaard", zegt een advocaat van de productiemaatschappij.

Promotiecampagne

Het is overigens nog maar de vraag of Lee op veel geld kan rekenen als hij de zaak wint. Conan: The Barbarian is ondanks een groots opgezette promotiecampagne in de Verenigde Staten geflopt.

De film ging dit weekend in de VS in première en eindigde met een schamele opbrengst van ruim tien miljoen op de vierde plaats in de boxoffice top vijf.

De actiefilm, met Jason Momoa in de gespierde hoofdrol, gaat in Nederland op 8 september in première.