NEW YORK - James Franco heeft er niks op tegen dat mensen, op zoek naar het oneindig gezonde en jeugdige leven, de wetten van de natuur overtreffen. 

Dit vertelt hij in New York tegenover NU.nl, naar aanleiding van zijn nieuwe film Rise of the Planet of the Apes.

In de film speelt Franco, onder andere bekend van 127 Hours, de hoofdrol Will Rodman, een wetenschapper die op zoek is naar een medicijn om zijn vader van Alzheimer te genezen. Door te experimenteren met genetische manipulatie blijkt de chimpansee Caesar, proefdier en woonachtig in het huis van Rodman, een grotere intelligentie te ontwikkelen.

''Ik denk niet dat het fout is dat mensen God proberen te zijn'', zegt Franco. ''We doen het de hele tijd. Als je een gaatje in je kies hebt dan twijfelt niemand er aan om het te verhelpen. Ook plastische chirurgie is inmiddels heel normaal. Mijn personage zoekt een middel tegen Alzheimer, dat lijkt me geen slecht gegeven.''

Bekijk een deel van de interviews

De in het begin van de film vrij koude en egoïstische Franco krijgt, doordat hij Caesar van kleins af aan opvoedt, een steeds hechtere band met de aap en vecht voor zijn vrijheid als de chimpansee gevangen wordt genomen.

''Will wordt in plaats van hoofdzakelijk wetenschapper meer mens'', zegt Franco. ''Hij gaat meer geven om Caesar dan om het slagen van zijn onderzoek. Hij wordt haast als een vader.'' Voor Franco is het personage van Rodman herkenbaar. Eerder was ook hij soms zo gericht op zijn werk, dat er nauwelijks tijd was voor sociaal contact.

Doordat de techniek inmiddels zo ver is dat live acteerwerk gecombineerd kan worden met ‘performance capture’, een manier om menselijke beweging en emotie te kopiëren naar animatie, kon Franco goede interactie hebben en emoties uitwisselen tijdens het spelen met Andy Serkis, in de film de acteur achter Caesar.

Andy Serkis

Serkis, gekleed in een speciaal pak, was gewoon als ‘Caesar’ aanwezig op de set. Hierdoor kon de relatie tussen de aap en Rodman, die in de loop van het verhaal aan verandering onder hevig is, natuurlijk worden weergegeven.

Eerder speelde Serkis onder meer Kong uit King Kong en Gollum uit de Lord of the Rings-trilogie. ''Voor deze rollen had ik al vaak verschillende primaten bestudeerd, voor Caesar ging dat onderzoek verder'', zegt Serkis. De uitdaging zat hem voor de acteur in het spelen van een aap die opgroeit bij mensen en die intelligenter wordt, maar tegelijkertijd wel echt een aap blijft.

De makers van de film brachten uren door in de dierentuin van Wellington, in Nieuw Zeeland, waar een grote groep chimpansees is ondergebracht. Ze bestudeerden het gedrag van de apen en hun expressies, om de apen in de film zo realistisch mogelijk weer te geven.

Perspectief

Het is uniek dat het verhaal van de film, een hedendaagse versie van de Planet of the Apes-mythologie, wordt verteld vanuit het perspectief van een aap. Dit was in de vorige films niet het geval.

Volgens regisseur Rypert Wyatt geeft dit de gelegenheid om ‘onder de huid van Caesar te kruipen, om met hem mee te leven tot aan de apen-revolutie aan toe’. ''De combinatie van een actiefilm met science fiction-elementen en een emotioneel verhaal, dat zie je niet veel. Dat gebeurt in veel moderne blockbusters weinig, daar gaan ze vaak veel te snel voor, er zit te veel actie in.''

Wyatt koos er specifiek voor geen echte apen te gebruiken. ''We vertellen het verhaal van de onderdrukten, van de ‘underdog’. Het zou niet passen als we échte apen zouden gebruiken. Bovendien moet je apen haast manipuleren om ze te laten doen wat jij voor ogen hebt. Dat wilden wij niet.''

Rise of the Planet of the Apes draait vanaf donderdag 18 augustus in de bioscoop.

James Franco in Rise