Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

BBC maakt tv-film over Life of Brian

AMSTERDAM - De controverse rond de Monty Python-film Life of Brian wordt het onderwerp van een tv-film van de BBC.
Door Novum

Holy Flying Circus gaat over de scherpe kritiek van de katholieke kerk op Monty Pythons satire op het bijbelverhaal over Jezus Christus, schrijft de Britse krant The Guardian.

De komedie uit 1979 gaat over Brian Cohen die per ongeluk wordt aangezien voor de nieuwe messias.

Het nieuwe BBC-drama gaat onder meer over de confrontatie tussen enerzijds Pythons John Cleese en Michael Palin en anderzijds de katholieke schrijver Malcolm Muggeridge en bisschop Mervyn Stockwood, die de film een aanval op het christendom noemden.

Botsing

Owen Harris, bekend van de tv-serie Secret Diary of a Call Girl, gaat de dramaserie regisseren. "Je kunt zeggen dat Holy Flying Circus een komedie is vergelijkbaar met de film Frost/Nixon, dat ook draait om een historisch tv-moment."

De inmiddels 69-jarige Terry Jones regisseerde de film uit 1979. Hij is enthousiast over de tv-serie. "Het was een botsing tussen culturen", zegt hij over de tv-uitzending. "Palin werd boos, maar Cleese en hij bleven respectvol, in tegenstelling tot de rest."

Voetsporen

Zes jonge acteurs treden in de voetsporen van Palin, Cleese, Jones, Eric Idle, Terry Gilliam en de inmiddels overleden Graham Chapman. Naast de controverse over Life of Brian gaat de dramaserie ook in op ander werk van de Britse komedianten.

Darren Boyd speelt John Cleese in de tv-film. "Het voelt heel raar om op straat een raar loopje te doen," zegt de acteur over zijn rol in de Ministry of Silly Walks-sketch.

Stephen Fry speelt in de tv-film een bijrol als God. Holy Flying Circus is in de herfst te zien op BBC 4.

Aanbevolen artikelen