AMSTERDAM - Stephen Fry gaat uit de kleren in de nieuwe film Sherlock Holmes: A Game of Shadows.

Dat zei regisseur Guy Ritchie tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Britse filmblad Empire.

"Iedereen houdt van Stephen Fry. In deze film trekt hij zijn kleren uit, en daar schijnt iedereen ook voor warm te lopen."

Robert Downey Jr

De 53-jarige Fry speelt Mycroft Holmes, de oudere broer van Sherlock, die wederom wordt vertolkt door Robert Downey Jr. In de boeken van Sir Arthur Conan Doyle laat Sherlock altijd doorschemeren dat zijn oudere broer eigenlijk nog slimmer en alerter is dan hijzelf.

Waarom Mycroft uit de kleren moet is onduidelijk, Ritchie wil nog niet te veel kwijt over de plot.

Fry, vooral bekend als Britse presentator en schrijver, speelde eerder in films als Wilde, Spice World en de actiefilm V for Vendetta. Hij is volgend jaar in The Hobbit: An Unexpected Journey te zien als de burgemeester van het door de draak Smaug geteisterde plaatsje Laketown.

Chemie

Ritchie gaf aan dat de opnames bijna zijn afgerond, en dat hij met name te spreken is over de chemie tussen zijn twee hoofdrolspelers, Downey Jr. als Sherlock Holmes en Jude Law als zijn metgezel Dr. Watson.

"Dat was de voornaamste reden dat ik een vervolgfilm wilde maken", zegt de 42-jarige Engelsman. "Dat en het feit dat ik hier in Engeland een Engelse film mag maken met een Hollywood-budget. Ik moet mezelf af en toe even knijpen om te kijken of ik niet droom."

Sherlock Holmes: A Game of Shadows verschijnt op 15 december in de Nederlandse bioscopen.