WASHINGTON - Een film over de commando-operatie die resulteerde in de dood van Osama bin Laden, houdt de gemoederen bezig in de Verenigde Staten.

Het Witte Huis ontkende woensdag (lokale tijd) dat regisseur Kathryn Bigelow geheime informatie heeft gekregen van het ministerie van Defensie, zo meldde The New York Times.

Een prominente Republikeinse parlementariër had eerder een onderzoek geëist naar een mogelijk informatie-lek. De film over de dood van Bin Laden moet in oktober volgend jaar in de bioscoop te zien zijn.

De presidentsverkiezingen hebben een maand later plaats, op dinsdag 6 november 2012.

Republikeinen

Namens de Republikeinen plaatste afgevaardigde Peter King deze week grote vraagtekens bij de medewerking die Bigelow zou krijgen van het Pentagon en de inlichtingendienst CIA bij het maken van de film.

De parlementariër vermoedt een opzetje tussen de regerende Democraten en de filmmakers om president Barack Obama een handje te helpen in de laatste fase van zijn herverkiezingscampagne. King is voorzitter van de commissie Binnenlandse Veiligheid in het Huis van Afgevaardigden.

'Belachelijk'

Een woordvoerder van het Witte Huis zette de suggesties van King in een reactie weg als ''belachelijk''. Bigelow, bekend van de met Oscars overladen film The Hurt Locker, over explosievenopruimingscommando tijdens de oorlog in Irak, zou alleen informatie krijgen die eerder ook al werd gedeeld met journalisten.

Al-Qaedaleider Osama bin Laden werd in mei doodgeschoten tijdens een operatie van Amerikaanse commando's in de Pakistaanse garnizoensstad Abbottabad.

Al jaren

Kathryn Bigelow liet in een verklaring weten dat ze al jaren werkt aan de film over de jacht op Bin Laden. Haar film zou niet bedoeld zijn als steuntje in de rug voor de president in diens verkiezingscampagne.

''Dit was een Amerikaanse overwinning, zowel heroïsch als niet-partijgebonden, en er is geen reden om te suggereren dat onze film deze enorme zege op een andere manier zal voorstellen.''

Alles over de dood van Bin Laden in ons nieuwsdossier