AMSTERDAM - Kenners uit de filmwereld snappen niet waarom Oprah Winfrey een Oscar krijgt.

Dinsdag werd bekend dat de televisiester bij de Governors Awards op 12 november wordt geëerd met de Jean Hersholt Humanitarian Award.

De prijs is bedoeld voor 'een individu uit de filmwereld wiens filantropische inspanningen hebben bijgedragen aan de filmindustrie'. De 57-jarige Winfrey heeft verschillende stichtingen en zette een meisjesschool op in Zuid-Afrika.

Hoewel ze in enkele films speelde, waaronder het veelgeprezen The Color Purple, snappen critici niet waarom Winfrey de prijs krijgt.

"Zit zij in de filmindustrie?", vraagt John Anderson van de New York Film Critics Circle sarcastisch aan het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Audrey Hepburn

Los Angeles Times-redacteur Patrick Goldstein noemt Winfreys uitverkiezing 'idioot', en ook filmcriticus Armond White is met stomheid geslagen.

"Wil dit zeggen dat Oprah hetzelfde heeft betekend voor Hollywood als eerdere Jean Hersholt-winnaars, zoals Bob Hope, Frank Sinatra, Audrey Hepburn en Elizabeth Taylor?"

Ook vraagt hij zich af of de Academy buigt voor de kritiek dat er te weinig donkere mensen worden genomineerd voor de Oscars. "De Oscars draaien om werken waar Hollywood van houdt, niet om rassengelijkheid."