AMSTERDAM - Rob Cohen gaat het oorlogsdrama 1950 regisseren.

De film vertelt het waar gebeurde verhaal van een journaliste die meereist met een peloton Amerikaanse soldaten tijdens de oorlog in Korea, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Het verhaal is gebaseerd op de artikelen van Marguerite Higgins, een journaliste bij de New York Herald Tribune. Het verblijf van de soldaten eindigt met de massale evacuatie op kerstavond van bijna tweehonderdduizend Zuid-Koreanen die vluchtten voor de oprukkende Noord-Koreaanse en Chinese legers.

"De Koreaanse Oorlog wordt vaak 'de vergeten oorlog' genoemd en het wordt tijd dat we ons die weer gaan herinneren", zegt Cohen. "Door het verhaal door de ogen van Higgins te vertellen wordt het op elk niveau een heel ander soort oorlogsfilm."

Grootse actiefilms

Cohen is vooral bekend van grootse actiefilms als DragonHeart, The Fast and the Furious en The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor. Hij werkt momenteel aan de misdaadthriller I, Alex Cross, waarin Tyler Perry de rol van detective Cross speelt die op zoek is naar de moordenaar van zijn zwangere vrouw.

1950 wordt een coproductie met een Zuid-Koreaanse productiemaatschappij en wordt met een budget van honderd miljoen dollar de grootste in de geschiedenis van dat land. De opnames gaan in mei van start zodat de film in het voorjaar van 2013 in première kan gaan.