ROME - In totaal 22 films dingen dit jaar mee naar de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. De openingsfilm is The ides of march van George Clooney, die ook een hoofdrol speelt.

Dat hebben voorzitter Paolo Baratta van de Biennale en artistiek directeur Marco Müller van het filmfestijn donderdag in Rome bekendgemaakt. Van de 22 films komen er 5 uit de Verenigde Staten.

Het festival begint woensdag 31 augustus en wordt op zaterdag 10 september gesloten. De jury staat dit jaar onder leiding van de Amerikaanse regisseur en producent Darren Aronofsky, bekend van de balletfilm Black Swan.

Eerder is al bekendgemaakt dat de Gouden Leeuw voor het gehele oeuvre naar de Italiaan Marco Bellocchio gaat. Hij maakte onder meer Pugni in tasca (1965) en L'ora di religione (2002), over een atheïst die tot zijn verbijstering verneemt dat de paus zijn moeder heilig wil verklaren.

Van één film die meedingt naar de Gouden Leeuw, is de naam nog niet bekend. Die wordt pas na het begin van het festival bekendgemaakt.