AMSTERDAM - Ben Affleck weet niet goed wat hij moet vinden van het feit dat zijn thriller The Town wordt gebruikt voor politieke doeleinden.

Het Republikeinse congreslid Kevin McCarthy toonde zijn partijgenoten een scène uit de film om zijn standpunt over de schuldencrisis kracht bij te zetten.

"Ik weet niet of dit een compliment is of de ultieme belediging", zegt de regisseur, scenarist en hoofdrolspeler van de film tegen de Amerikaanse blog Huffington Post.

McCarthy vindt dat zijn partijgenoten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor het bezuinigingsplan van voorzitter John Boehner moeten stemmen. Hij toonde een scène uit The Town waarin Doug MacRay, een bankovervaller gespeeld door Affleck, een vriend vraagt deel te nemen aan een gewelddadige wraakactie. De vriend antwoordt: "Wiens auto gaan we gebruiken?".

Na de vertoning zou de Republikein Allen West, afgevaardigde van Florida, hebben gezegd 'ik wil die auto wel besturen' om aan te geven dat hij voor het plan van Boehner stemt.

Democraat

Affleck, zelf overtuigd Democraat, vindt dat als het Huis van Afgevaardigden zo graag een film over de crisis wil bekijken, ze beter kunnen kiezen voor The Company Men over een bedrijf dat fors moet bezuinigen.

De regering van de Verenigde Staten moet voor dinsdag een akkoord bereiken over de verhoging van het schuldplafond. De Republikeinen willen de maximale schuld die de Verenigde Staten mag hebben alleen verhogen als ook flink wordt bezuinigd op overheidsuitgaven.