AMSTERDAM - Ron Howard neemt niet plaats op de regisseursstoel voor de boekverfilming van The Lost Symbol van de Amerikaanse schrijver Dan Brown.

De filmmaker regisseerde eerder wel de verfilmingen van The Da Vinci Code en Angels and Demons.

Howard wil wel de productie op zich nemen van de derde boekverfilming in de reeks. Dat zegt een bron binnen filmmaatschappij Sony tegen de Amerikaanse filmsite Deadline.

"Howard wilde niet keer op keer hetzelfde doen, met dezelfde personages en een vergelijkbaar verhaal", zegt de bron.

Opmerkelijk genoeg zijn de twee Dan Brown-verfilmingen nu juist wel Howards grootste kassuccessen van de afgelopen jaren. De opbrengsten van The Missing, Cinderella Man en The Dilemma vielen tegen. Alleen Frost/Nixon deed het internationaal nog vrij aardig.

A Captain's Duty

Het gerucht gaat dat Howard voor de eer van The Lost Symbol bedankte nadat hij door Sony werd gepasseerd voor de regie van A Captain's Duty. Deze boekverfilming is gebaseerd op de autobiografie van een Amerikaanse kapitein wiens schip in 2009 door Somalische piraten werd gekaapt en door Navy Seals werd ontzet.

Sony verkoos Paul Greengrass als regisseur van A Captain's Duty, volgens een bron omdat de filmstudio een 'jonger en cooler' iemand aan het roer wilde. Tom Hanks, die de hoofdrol van symbolendeskundige Robert Langdon vertolkte in The Da Vinci Code en Angels and Demons, is ook in A Captain's Duty in de hoofdrol te zien.

The Lost Symbol speelt zich af na de gebeurtenissen in The Da Vinci Code. Hanks heeft officieus al toegezegd de hoofdrol van Langdon voor de derde maal op zich te willen nemen. Wanneer de film in de bioscoop moet verschijnen is nog onbekend.