AMSTERDAM - Francis Ford Coppola vindt dat hij al meer dan genoeg heeft bereikt in zijn leven.

"Ik hoef me geen zorgen meer te maken, ook niet over mijn carrière", zegt de Amerikaanse regisseur van filmklassiekers als Apocalypse Now en de Godfather-trilogie.

"Ik ben nu op een punt in mijn leven dat ik doe wat goed voelt."

Kassuccessen

De 72-jarige Coppola wordt al jaren bekritiseerd omdat zijn moderne werk het niet zou halen bij zijn oude.

Daarnaast heeft de filmmaker het de afgelopen jaren beduidend rustiger aan gedaan. Maakte hij vroeger nog bijna een film per jaar, de laatste twintig jaar maakte hij er slechts zes. Geen van alle waren echte kassuccessen.

Daar heeft Coppola naar eigen zeggen geen problemen mee. "Ik hoef me niet meer te bewijzen en probeer het vooral leuk te hebben. In die geest maak ik nu films."

Twixt

Zijn laatste project, Twixt, is geïnspireerd op een droom over de Amerikaanse schrijver Edgar Allen Poe en is zijn eerste film in 3D. Coppola wil met moderne digitale technieken de bioscoopervaring elke avond anders maken. Zo kan hij scènes toevoegen of weghalen, de volgorde van scènes toevoegen en de muziek veranderen.

"Zo heeft elk publiek een andere ervaring", legt de filmmaker uit. "Het lijkt een beetje op het dirigeren van muziek, waarbij je elke avond het publiek aanvoelt en subtiele veranderingen kunt aanbrengen."

Twixt, met Val Kilmer in de hoofdrol, gaat in september tijdens het Toronto Film Festival in première.