AMSTERDAM - Nietsvermoedende voorbijgangers speelden dinsdagmiddag de hoofdrol in een commercial van het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht.

Daarin werd hen gevraagd met een megafoon acteur Tygo Gernandt een ontvoering uit zijn hoofd te praten.

De organisatoren van het filmfestival, dat eind september plaatsvindt in de Domstad, wilden voor de ‘teaser’ van de 31e editie een uniek item maken.

Vlakbij de Dom vond dinsdag een geheime filmshoot plaats, waar een gijzeling in scène werd gezet. Toevallige passanten werden door de acterende hoofdagent Cees Geel in de kraag gevat en meegenomen naar de crimescene.

Bekijk de beelden

Daar troffen zij Gernandt, die op een balkon van het universiteitsgebouw Bracha van Doesburgh gijzelde met een pistool op haar hoofd. Anneke Blok en Marcel Musters speelden de gefortuneerde ouders van het ontvoerde meisje.

De Nederlandse filmdiva Blok vond dat de verraste hoofdrolspelers het spel goed oppakten. ''Het ging niet bij iedereen vanzelf, maar vooral aan het begin was ik onder de indruk van de mensen die geen idee hadden wat hen overkwam.''

nff
Foto: NU.nl

Blok, vorig jaar Gast van het Jaar op het filmfestival, had het zichtbaar naar haar zin bij de opnames. Ze schreeuwde haar keel schor en trok op blokhakken tientallen sprintjes richting de opgetrommelde Mobiele Eenheid. ''Die geweren om je heen geven de situatie een luguber sfeertje. Maar zo’n wilde politiehond die om je heen staat te springen maakt de scène helemaal eng.''

De spot is vanaf half augustus te zien op de website van het NFF.