AMSTERDAM - De scenaristen van de animatiefilm Kung Fu Panda 2 zijn niet schuldig aan plagiaat.

Dat heeft een rechtbankjury in Los Angeles geoordeeld, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Filmstudio Dreamworks Animation werd vorig jaar juni door filmmaatschappij Zen-Bear aangeklaagd omdat het idee over een vechtende panda gestolen zou zijn.

Versie

Terence Dunn, directeur van Zen-Bear, zegt dat hij het idee voor Kung Fu Panda heeft ontwikkeld. Hij is ermee naar Dreamworks gestapt met het idee bij een eventuele verfilming te worden betrokken.

Volgens Dunn beschrijft zijn versie hoe een beer die kungfu beoefent, geadopteerd wordt door een tijger, luipaard, draak, slang en kraanvogel. Hij hoort van een oude wijze schildpad dat hij voorbestemd is een grootse krijger te worden.

Dreamworks zou Dunn uiteindelijk hebben gepasseerd om aan Kung Fu Panda te beginnen. De film bracht in 2008 wereldwijd ruim 630 miljoen dollar op en het vervolg, dat deze zomer uitkwam, was wereldwijd goed voor bijna 600 miljoen dollar. Dunn stelde dat hij recht had op een deel van de winst.

Blij

De jury oordeelde dat er inderdaad contact is geweest tussen Dreamworks en Dunn, en dat zelfs een overeenkomst was gesloten. Het werd echter niet bewezen geacht dat Dreamworks Dunns ideeën had gestolen. Schadevergoeding is daarom niet aan de orde.

"We zijn blij met deze uitspraak", zegt een woordvoerder van Dreamworks. "Hiermee wordt onderstreept dat de aanklacht op niets is gebaseerd." Dunn heeft al gezegd in beroep te gaan.