AMSTERDAM - Het drama rond de 33 Chileense mijnwerkers die vorig jaar 69 dagen vastzaten, wordt verfilmd.

Producent Mike Medavoy heeft de filmrechten gekocht, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Hij werd dit jaar genomineerd voor een Oscar voor de balletthriller Black Swan.

De film gaat over de talloze hulpacties om de beklemde mijnwerkers vrij te krijgen en het leven dat de 33 mannen in de mijn leidden.

"Het wordt een verhaal over de overwinning van de menselijke geest en een eerbetoon aan de moed en volharding van het Chileense volk", zegt Medavoy in een verklaring.

De Amerikaanse producent bracht een deel van zijn jeugd door in de Chileense hoofdstad Santiago. Brad Pitt was ook met de advocaat van de mijnwerkers in onderhandelingen voor de filmrechten, maar Medavoy heeft de strijd gewonnen.

José Rivera

De mijnwerkers willen hun verhaal slechts een keer verfilmd zien. "Dit is de enige officiële film over ons leven in de San José-mijn", zegt mijnwerker Juan Andrés Illanes. "Een groot deel van ons verhaal is nooit verteld."

Het scenario van de film wordt geschreven door José Rivera, bekend van films als The Motorcycle Diaries en Letters to Juliet. Wanneer de film in productie gaat, is nog onbekend.