Filmjaar 2004 begint net zo spectaculair als filmjaar 2003 eindigde: met een groots opgezet epos waarin paarden en zwaarden niet worden gespaard en de strijd om het eergevoel hoog in het vaandel staat. @@@

Bekijk FilmFlits (met trailer):
Breedband / Modem

In The Last Samurai speelt Tom Cruise kapitein Nathan Algren, een verbitterde westernheld tegen wil en dank. Het jaar is 1876, de Burgeroorlog is voorbij, de indianen zijn in de pan gehakt en kapitein Algren heeft een imposante bijdrage aan die slachting geleverd. Nu tracht hij zijn modern aandoende trauma over zoveel afgeslachte roodhuiden te doven met vuurwater.

Samoerais

Hij krijgt uit onverwachte hoek een lucratief aanbod: hij mag de Japanse krijgsmacht op een moderne westerse leest schoeien. Algren gaat vooral vanwege het geld en is aanvankelijk ook niet bijster geïnteresseerd in de plaatselijke cultuur, die snel aan het verdwijnen is. Om die reden moeten ook de samoerais, die 900 jaar de keizer en zijn volk hebben beschermd, worden afgeschaft.

Bloedbad

Maar samoerais schaf je niet met een pennestreek af, ervaart Algren als hij wordt gedwongen zijn onervaren Japanse soldaten in te zetten tegen het samoeraileger. Een nieuw bloedbad is het gevolg, en Algren overleeft het alleen doordat hij gevangen wordt genomen door Katsumoto (Ken Watanabe), de laatste der samoerais. Deze spreekt opvallend goed engels en wil graag wat meer weten over de westerse wijze van oorlog voeren.

Halve Japanner

Omgekeerd raakt Algren ook steeds meer geboeid door de samoerai-tradities. Dat hij wordt verzorgd door de vrouw van de krijger die hij doodde is voor deze boerse wetserling een regelrechte culture shock. Hij leert de taal en de gewoontes en wordt zo een halve Japanner, zoals eerder Kevin Costner in Dances with Wolves een halve indiaan werd, ook al uit berouw.

Dances With Samurais

The Last Samurai is dan ook sarcastisch te omschrijven als 'Dances With Samurais'. Algren ontpopt zich na zijn nederige en educatieve knieval naar oosterse waarden uiteindelijk als een symbool van westerse superioriteit, in samoerai-outfit. En uiteraard is het eigenaardig dat Katsumoto behoorlijk engels spreekt terwijl hij anno 1876 in een afgelegen Japans dorp woont. Maar The Last Samurai bevat enkele meesterlijke scènes, zoals wanneer de samoerai dreigend opdoemen in een mistig bos. Uiteindelijk is de film niet het meeslepende epos dat het had willen zijn, maar het jaar had slechter kunnen beginnen.

Het Parool: "elk cliché over de samoerai en de Japanse cultuur passert de revue (..) De film heeft bij vlagen een meeslepende epische kracht."
De Volkskrant: "nooit groots en meeslepend (..) een wezenloze, humorloze film, die bulkt van de clichés"
In 101 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm