The Full Monty heeft steeds een grote invloed op de Britse komedie. Elke film over 'losers' die in 'winners' veranderen wordt steevast aangeprezen met 'this year's Full Monty'. Zo ook Calender Girls, de Full Monty van dit jaar. @@

Bekijk FilmFlits (met trailer):
Breedband / Modem

Plattelandsvrouwen

De vergelijking is dit keer overigens terecht wat de inhoud betreft, want ook nu gaat het om onvermoede naaktmodellen. Dit keer dames van middelbare leeftijd zoals dat zo fraai en eufemistisch heet. Onder leiding van de doortastende Julie Walters en Helen Mirren slaan de plattelandsvrouwen aan het poseren, om via een kalender geld op te halen voor een goed doel. De kalender wordt onverwacht een groot succes, maar die verrassing wordt al in de trailer en de commercials weggeven.

Schoenen

Jammer, want daarmee is het (waar gebeurde) verhaal van de Calender Girls meteen zo'n beetje verteld. Idee, poseren, succes. Goed, na het kalender-succes gaan sommige dames even naast hun schoenen lopen, maar ze komen uiteraard nog voor het eind van de film tot inkeer. Cole maakte eerder Saving Grace, een feelgood-movie waarin een weduwe hennep gaat telen. Die film werd toen ook al aangeprezen als de Full Monty van dat jaar.

Braaf

Calender Girls is braaf amusement waar de toch al stiefmoederlijk bedeelde doelgroep van middelbare leeftijd zich wel mee zal amuseren, dankzij een handvol aardige one-liners en gedegen acteerwerk. Maar verwacht van deze Full Monty-in-de-menopauze vooral geen verrassingen.

Het Parool: "aanstekelijke komedie"
De Volkskrant: "de opgewekte Full Monty-variatie verandert (na een uur) toch nog in een sentimentele tranentrekker"
In 43 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm