AMSTERDAM - Harrison Ford heeft Shia LaBeouf stevig berispt om zijn kritiek op Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull.

"Ik heb hem volgens mij verteld dat hij een 'fucking idiot' is", zegt de normaliter al norse Ford tegen het Amerikaanse mannenblad Details.

De 25-jarige LaBeouf weet het gebrek aan succes van de vierde Indiana Jones-film vorig jaar tijdens het filmfestival van Cannes aan zichzelf en regisseur Steven Spielberg. "We hebben collectief gefaald", zei hij over de film uit 2008, die door vele critici werd neergesabeld en lang niet zo'n kassucces bleek als werd gehoopt.

Voor de 68-jarige Ford was de film juist een langverwachte terugkeer naar een van zijn bekendste en populairste personages. De drie voorgaande films waren stuk voor stuk grote kassuccessen en konden rekenen op positieve recensies.

De stortvloed aan kritiek op de vierde Indy-film volgde ook nog eens op een reeks negatieve kritieken op andere filmprojecten van Ford.

Eigen film

Ford vindt het onprofessioneel om als acteur zijn eigen film negatief in het nieuws te brengen. "Als acteur vind ik het mijn verantwoordelijkheid om een film zo goed mogelijk te promoten zonder mezelf compleet belachelijk te maken. Shia is ambitieus, oplettend en getalenteerd, en hij leert nu om te gaan met een ingewikkelde en unieke situatie."

De opmerking van LaBeouf was extra pijnlijk vanwege de hechte vriendschap die Ford en Spielberg al decennialang hebben. "Ik ben voor die uitspraak op mijn vingers getikt, dat is volkomen begrijpelijk", zei LaBeouf erover. Eerder deze week gaf hij al toe minder loslippig te moeten zijn over zijn privéleven.

Transformers

LaBeouf is momenteel te zien in de derde Transformers-film Transformers: Dark of the Moon, die woensdag in première ging. Ford is vanaf 25 augustus naast Daniel Craig te bekijken in de sciencefictionfilm Cowboys & Aliens.