AMSTERDAM - Harrison Ford wilde in Cowboys & Aliens geen nieuwe versie van Indiana Jones spelen.

"Het laatste wat ik wilde is dat mijn hoed op die van Indiana Jones zou lijken", zegt hij tegen Jon Favreau, die de film regisseerde en met Ford een luchtig een-op-een-gesprek voerde ter promotie van de film.

De hoed van Indy is al decennialang een wereldberoemd filmicoon, maar Ford wil niet dat elke hoed die hij opzet doet denken aan de gleufhoed van 's werelds beroemdste archeoloog. Uiteindelijk hebben zeven producenten zich ermee bemoeid.

"In de eerste versie van het scenario stond zelfs dat mijn personage een zweep had", zegt de 68-jarige acteur, nog steeds enigszins verbaasd. "Dat was natuurlijk ook uit den boze. Niet zo'n hoed als Indy en zeker geen zweep. Je hebt toch geen zeven producenten nodig om dat te snappen?"

Zotte cowboypakjes

Toch kunnen de twee filmmakers lachen om de soms zotte cowboypakjes. Volgens Favreau zou Ford eerst zelfs leren beschermlappen om zijn broek hebben gewild. "Maar dat was totdat ik ze bij Daniel Craig zag", antwoordt Ford grijnzend over zijn tegenspeler.

Het was mooi geweest als de beide acteurs in hun leren omhulsels waren komen opdagen, suggereert Favreau. "Dat was een heel andere film geworden", zegt Ford. "Die kunnen we nog steeds maken. Voordeel is ook dat we zo'n film gewoon thuis kunnen opnemen. Daarvoor hoeven we de stad niet uit."\

Buitenaardse wezens

In Cowboys & Aliens dalen buitenaardse wezens neer in een klein Amerikaans dorpje in de negentiende eeuw. Daniel Craig is een voortvluchtige man met geheugenverlies die al eerder met de aliens te maken heeft gehad. Ford speelt een doorgewinterde revolverheld die het dorp moet beschermen. De film draait vanaf 25 augustus in de bioscopen.