AMSTERDAM - Vrienden en familie van Jim Carrey twijfelden openlijk aan zijn keus voor de hoofdrol in Mr. Popper's Penguins.

Ze vroegen zich hardop af of de kinderfilm met dansende pinguïns wel past bij zijn imago van snedige komiek en serieuze acteur. "Maar ik vind pinguïns gewoon heel tof", zegt Carrey.

"Mensen vroegen mij: je wilt rock-'n'-roll in je leven en dan kies je voor een film als deze? Maar ik heb gewoon mijn instinct en mijn voorliefde voor pinguïns gevolgd", legt de 49-jarige acteur uit. "Ik dacht simpelweg: ik houd van pinguïns, mensen houden van pinguïns, hier met dat contract."

In Mr. Popper's Penguins speelt Carrey de titelrol van Tom Popper, een man die zijn leven na zijn echtscheiding net weer een beetje op de rails heeft. Als hij van zijn vader een erfenis van zes pinguïns krijgt moet hij zijn leven, en vooral zijn huishouden, radicaal aanpassen. Uiteraard raakt hij steeds meer gehecht aan zijn opmerkelijke huisdieren.

Diversiteit

Carrey staat bekend om de diversiteit van zijn films. Zo brak hij in 1994 door met het kolderieke The Mask, werd hij in 1998 getipt voor een Oscarnominatie voor zijn rol als de wereldvreemde Truman Burbank in The Truman Show en speelde hij het jaar erop de hoofdrol van Andy Kaufman in de tragische biografische film Man on the Moon.

"Het zou eigenlijk niet moeten kunnen dat een man die uit zijn kont heeft gepraat (in de beide Ace Ventura-films) ook in een film kan spelen geregisseerd door Peter Weir (The Truman Show) die filosofische onderwerpen behandelt als lak hebben aan kritiek en je hart blijven volgen", zegt Carrey. "Dat gebeurt vrijwel nooit."

Dromen

De acteur legt uit dat hij in zijn nieuwste rol juist niet de vreemde eend in de bijt is, een dwaze man die met pinguïns samenwoont. "Ik speel iemand met wie iedereen zich kan identificeren, die zijn eigen dromen najaagt maar ook wegloopt voor zijn gevoelens.

Daarnaast geloof ik echt dat iedereen zich, net als Popper, laat beperken door wat hij zelf mogelijk acht. Met een film als deze maak ik geen harde komedie of een serieus drama, maar iets in het midden. Dan krijg ik het beste van beide."

Mr. Popper's Penguins draait vanaf 11 augustus in de Nederlandse bioscopen.