AMSTERDAM - De Oscarcommissie heeft de procedure om films te nomineren voor beste film aangepast. Zo moet de aanloop naar de Oscars spannender worden.

Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Tot voor kort werden in de categorie tien films genomineerd, nu moet een film vijf procent van de stemmen krijgen om in aanmerking te komen.

Het aantal films dat tijdens de 84e editie van de prijsuitreiking meedingt naar een Oscar voor beste film wordt variabel, tussen de vijf en tien titels.

Het uiteindelijke aantal nominaties wordt pas onthuld bij de bekendmaking van alle Oscarnominaties. Die worden op 24 januari volgend jaar bekendgemaakt.

Verrassingselement

De Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, zoals de organisatie achter de Oscars voluit heet, zegt met de nieuwe procedure een 'nieuw verrassingselement' te hebben toegevoegd.

Opvallend is dat dezelfde organisatie slechts twee jaar geleden het aantal films in de categorie beste film verhoogde van vijf naar tien titels.

Kwaliteit

De insteek lijkt met de ingreep te verschuiven van kwantiteit naar kwaliteit. De Academy geeft aan dat een van tevoren vastgesteld aantal genomineerden geen recht doet aan de zwaarte van de nominatie. Een Oscarnominatie voor beste film is volgens kenners nog altijd een van de meest prestigieuze onderscheidingen van het jaar.

"Een nominatie voor beste film moet zijn voorbehouden aan films van uitzonderlijke kwaliteit", laat Academy-directeur Bruce Davis weten. "Als er in een jaar slechts acht titels zijn die in aanmerking komen, moeten we ons niet verplicht voelen het aantal naar tien op te schroeven."

Te weinig

Uit onderzoek naar het stemgedrag van de Academy gedurende de laatste tien jaar werd duidelijk dat vijf titels vaak te weinig is. "Het was duidelijk dat leden van de Academy regelmatig grote bewondering hadden voor meer dan vijf films", aldus Davis.

De aanpassing lijkt voornamelijk grote gevolgen te hebben voor de pr-bedrijven en reclamebureaus die films onder de aandacht brengen van potentiële stemmers, de leden van de Academy.

Het wordt immers nog moeilijker om te voorspellen welke films kanshebbers zijn, en op welke films dus moet worden ingezet.