BOEKAREST - Een deel van de set van de Nederlandse speelfilm Süskind bij Boekarest is donderdag ingestort toen een hevige storm over het terrein trok.

Het gaat om een deel van de Amsterdamse Plantage Middenlaan, die in een Roemeense studio is nagebouwd.

Twee gevels moeten helemaal opnieuw worden opgebouwd, zo meldde een zegsvrouw van producent Fu Works vrijdag. De 'Hollandsche Schouwburg' op de set bleef gespaard.

Door de storm lopen de opnames van de film, die in december in première moet gaan, ruim een week vertraging op. Pas volgende week zaterdag kunnen de opnames worden hervat, aldus de woordvoerster.

Tegenslag

Het is niet de eerste tegenslag waar de film tegenaan loopt. Half april moest beoogd hoofdrolspeelster Lotte Verbeek wegens ziekte afzien van deelname aan het project. Zij werd toen de opnames al bezig waren vervangen door actrice Nyncke Beekhuyzen.

De film vertelt over het leven van Walter Süskind, in de Tweede Wereldoorlog een van de belangrijkste medewerkers van de Joodsche Raad in Amsterdam.

Maar met gevaar voor eigen leven speelde hij een geraffineerd dubbelspel met de SS. Dankzij zijn verantwoordelijke positie wist hij samen met het Amsterdamse studentenverzet tweeduizend mensen, onder wie veel kinderen, te behoeden voor deportatie.

Naast Beekhuyzen spelen Jeroen Spitzenberger en Tygo Gernandt hoofdrollen in de film. De premièredatum van Süskind komt volgens de woordvoerster niet in gevaar.