AMSTERDAM - Edward Zwick gaat de verfilming van het boek American Assassin van Vince Flynn maken. De Amerikaanse regisseur gaat meeschrijven aan het scenario en de film regisseren.

Dat schrijft het Britse filmtijdschrift Empire donderdag. Het boek gaat over een nietsontziende CIA-agent die op terroristen jaagt.

American Assassin is het elfde boek in de serie van Flynn over geheim agent Mitch Rapp, en is een prequel. Het toont hoe Rapp, als topatleet en student op een Amerikaanse hogeschool, na enkele tragische gebeurtenissen besluit voor de CIA te gaan werken.

De 58-jarige Zwick is vooral bekend van actiefilms en rauwe drama's als The Last Samurai, Blood Diamond en Defiance. Vorig jaar maakte hij een uitstapje met het romantische drama Love and Other Drugs.

Gerard Butler

De film wordt geproduceerd door CBS Films. De filmtak van de Amerikaanse tv-zender probeerde een jaar geleden al het zesde deel in de reeks, Consent to Kill, te verfilmen. Gerard Butler, Colin Farrell en Matthew Fox zouden de hoofdrollen spelen, Antoine Fuqua zou regisseren.

Toen Flynn echter rond die tijd bekendmaakte bezig te zijn met een prequel-verhaal, werd besloten in te steken met dit boek.

"Het was een vanzelfsprekende beslissing om het publiek eerst kennis te laten maken met de mens achter de legende", zegt een woordvoerder van CBS Films. Dit betekent wel dat de producent op zoek mag naar een jongere, wellicht onbekende acteur.