AMSTERDAM - Paul Greengrass staat op het punt een waar gebeurd verhaal over Somalische piraten te regisseren. Dat schrijft het Britse filmtijdschrift Empire. Het gaat om de kaping van een Amerikaans schip in 2009.

Tom Hanks tekende in maart al voor de hoofdrol van kapitein. De film heeft als werktitel Maersk Alabama, naar de naam van het schip.

Kapitein Richard Phillips liet zich vrijwillig gijzelen om de levens van zijn bemanning veilig te stellen. Uiteindelijk werden de kapers uitgeschakeld door Navy Seals.

Phillips schreef zijn ervaringen op in het boek A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy Seals, and Dangerous Days at Sea. Het boek zou de belangrijkste inspiratiebron voor het scenario zijn.

Jason Bourne-films

De 55-jarige Greengrass, vooral bekend van zijn Jason Bourne-films met Matt Damon, heeft in ieder geval tijd voor de film.

Zijn project over Martin Luther King werd om productionele redenen op de lange baan geschoven en hij stapte op het laatste moment uit de sciencefictionfilm Fantastic Voyage.

Volgend jaar

Mocht Greengrass tekenen, dan gaat de productie waarschijnlijk pas volgend jaar van start. Hanks is immers tot dan nog bezig met de opnames van Cloud Atlas, de nieuwe film van de broer en zus Wachowski, die eerder de Matrix-trilogie maakten.

Het enige dat nog roet in het eten kan gooien is Rush, een film over Formule 1-coureur Niki Lauda, die in 1976 een bijna fataal raceongeluk kreeg waarbij hij zijn rechteroor verloor. Deze film staat al langer op Greengrass' verlanglijstje.