Top 10 2003: het beste en slechtste in de bioscoop

Van 24 Hour Party People via The 25th Hour tot The Hours: 2003 had weer heel wat uren bioscoopvermaak te bieden. Nu.nl besprak zo'n 150 films, en er werd flink afgereageerd. Daarbij leverden de afronding van de Matrix- en de LotR-trilogieën nog de meeste mailtjes op. Dat zal dus niet anders zijn bij mijn persoonlijke Top en Flop 10 van .

TOP 10 2003

1. Punch Drunk Love - Geen film uit het sleetse rom-kom-genre kon mij nog ontroeren, en Adam Sandler was een flauwe moppentapper. Dat dacht ik, tot ik Paul T. Andersons hilarisch dwarse Punch Drunk Love zag.

2. Adaptation. - Nog origineler was Spike Jonze's bizarre Droste-vertelling met Nicolas Cage als geschifte tweeling én een lekker losse Meryl Streep.

3. Kill Bill: Volume 1 - Zes jaar liet hij niets van zich horen en in die tijd had hij de hele LOTR-trilogie kunnen maken. Maar Tarantino koos voor een film die van citaten aan elkaar hing en tóch fris en origineel was.

4. Finding Nemo - De Pixar-jongens flikten het hem weer: een film die voor jong en oud grappig en ontroerend was, met korte termijn-Dory als hilarisch hoogtepunt. Ook de Nederlandse versie verdient een pluim.

5. Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl - Veel zomerfilms waren sequels en dus per definitie weinig origineel. Johnny Depp en zijn kornuiten lapten alle regels aan hun laars en maakten een Zwarte Parel.

6. Van God Los - Niet alleen de beste Nederlandse film van het jaar, maar gewoon een van de beste films van 2003. Visueel indrukwekkend en met een griezelig goede Tygo Gernandt.

7. 24 Hour Party People - Heerlijke jaren tachtig-nostalgie van Michael Winterbottom, in een vorm die even eigenwijs was als Manchester-gids Steven Coogan.

8. In This World - En vervolgens toonde Winterbottom de harde realiteit in een aangrijpend docudrama over asielzoekers, met een containerscène die door merg en been ging.

9. Cidade de Deus - MTV meets Martin Scorsese's Goodfellas in een swingend epos over jeugdcriminaliteit in de sloppenwijken van Brazilië.

10. Catch Me If You Can - De combinatie Spielberg en DiCaprio bleek toch beter te werken dan Scorsese en DiCaprio in Gangs of New York. Charmant vakwerk waarvoor iedereen valt.

(Net) Niet in mijn top 10: Lord of the Rings - Return of the King - Vakkundig gemaakt, en een meer dan waardige afronding van de trilogie. Maar naast objectieve criteria hanteer ik ook subjectieve: een film moet me ook nog raken, en LOTR-ROTK raakte mij minder dan de genoemde tien films. Die wisten mij vaak na drie keer (Finding Nemo zelfs na vier keer) nog te boeien, ontroeren of vermaken. (En daarom had ik ook geen vijf sterren voor Return of the King over.)

Flop 10 2003

1. Dumb and Dumberer - Het was héél erg dom een sequel te maken zónder Jim Carrey, zónder Jeff Daniels en vooral: zonder grappen. Het was bijna ondraaglijk deze film uit te zitten, op een ochtendscreening.

2. Adrenaline - En het was ook niet bijster slim om een thrillseekersfilm zonder thrills te maken. Georgina Verbaan stak met kop en schouders boven de rest uit, ook al verdween ze na tien minuten.

3. Bulletproof Monk - Hongkong-legende Chow Yun Fat vernederd als aangever van grijnzende aap Seann William Scott. Met lachwekkend slechte special effects.

4. Bad Boys 2 - Herhalingsoefening vol slechte smaak en dito grappen, oeverloos uitgesmeerd over ruim twee uur in een spectaculair slecht getimed script. Zelfs Will Smith kon de pret niet redden.

5. Ken Park - Bejaarde kinderlokker Larry Clark kickt straffeloos door op tienersex en krijgt de steun van vele serieuze filmcritici.

6. I Spy - Zouteloze verfilming van tv-serie bewijst dat Eddie Murphy niet meer leuk is en Famke Janssen selectiever moet zijn in de keuze van rollen. Murphy moet nog erger zijn geweest in Daddy Day Care.

7. Analyze that - Volkomen overbodige sequel die de grappen uit het origineel herkauwde. Maar ik had ook een van de ruim 20 andere sequels kunnen noemen.

8. Basic - Voorbeeld van het gooi-het-maar-in-mijn-pet-genre: een ingewikkelde plot uitzetten, en die kluwen ontwarren door aan het slot een 'oplossing' uit de hoge hoed te toveren. Zie ook: Identity.

9. League of Extraordinary Gentlemen - Fantasieloze flutfilm bewees dat niet elke met special effects overladen stripverfilming een hit oplevert. Hulk probeerde tenminste nog iets nieuws, al werkte dat evenmin.

10. Matrix Revolutions - De nagel aan de doodskist van wat ooit een briljant concept was, en dit jaar met twee sequels de nek werd omgedraaid. De Wachowski's moeten in de leer bij Peter LOTR Jackson.

André Nientied

Tip de redactie