LONDEN - ''X-Men: First Class kan gezien worden als een anti-oorlogsfilm,'' zegt acteur Kevin Bacon over zijn nieuwste film, in een gesprek met NU.nl.

First Class is de vijfde film in de serie die is gebaseerd op de bekende stripreeks uit de vorige eeuw.

Dat alle acteurs zich ook in dit deel weer in superheldenpakken moesten hijsen en de ene kinderfantasie na de andere op het witte doek vertonen laat de door de wol geverfde Bacon niet afleiden.

''Waar het in principe om gaat is een jonge groep mensen die op alles zet om een nieuwe wereldoorlog te voorkomen.''

''Bovendien speelt de film zich af in een tijd waarin veel werd geprotesteerd tegen oorlogen door nieuwe burgerrechtenbewegingen.''

Bekijk de interviews met de cast

Zelf speelt hij de rol van de slechterik Sebastian Shaw, een mutant die in de jaren zestig een kernoorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie probeert te ontketenen.

X-Men: First Class, geregisseerd door de Britse filmmaker Matthew Vaughn, is een prequel van de eerste vier films en de eerste in een nieuwe trilogie. Vaughn maakte eerder het verrassend succesvolle Kick-Ass.

In First Class wordt onthuld hoe onder andere de strijd tussen Charles Xavier en Magneto zijn oorsprong kent en hoe de mensheid tegenover de mutanten kwam te staan.

Magneto

“De film begint waar ook de eerste X-Men-film mee begon,” zegt Michael Fassbender (bekend van Inglourious Basterds), die de rol van Erik Lehnsherr (Magneto) op zich neemt.

“De jonge Erik wordt in een concentratiekamp gescheiden van zijn ouders en ontdekt zijn onmenselijke krachten door een metalen hek met onzichtbare krachten om te buigen Daarna volgen we hem verder.”

Professor X

Ook is te zien hoe Charles Xavier, (Professor X), gespeeld door James McAvoy (bekend van Atonement), een onbezorgde jeugd heeft en al snel merkt dat hij gedachten kan lezen en die zelfs kan sturen.

“Eigenlijk is het een beetje een verloren ziel, hij denkt dat hij alleen is op de wereld met zijn bijzondere gave,” zegt McAvoy. “Hij studeert af met een scriptie over het mutantengen, maar is eigenlijk vooral bezig met meisjes versieren en feest vieren. Pas als hij merkt dat hij niet alleen is voelt hij het als zijn roeping om voor 'zijn' soort op te komen.”

Ontmoeting

Charles Xavier en Erik Lehnsherr ontmoeten elkaar en worden vrienden. Beiden willen ze vechten voor gelijke rechten voor mutanten.

''Het probleem is dat ze dat beiden op een andere manier willen bereiken'', zegt Bacon. ''Erik vindt dat mutanten boven de mensen staat omdat mutanten geëvolueerd zijn en dat de mensheid zal uitsterven. Charles wil juist dat mensen en mutanten in vrede met elkaar leven, zonder onderscheid.''

X-Men: First Class
Still uit First Class

Waar de mutanten eerst gezamenlijk tegen slechterik Shaw vechten ontstaat uiteindelijk een vierkamp, waarin jonge acteurs als Zoë Kravitz (Angel), January Jones (Emma Frost) en Jennifer Lawrence (Mystique) hun opwachting maken.

Xavier en Lehnsherr komen uiteindelijk tegenover elkaar te staan, terwijl de mensheid het heeft voorzien op alle mutanten en ook mutant Shaw nog niet uitgeschakeld is.

Apotheose

“De apotheose op een eiland in de Caribische Zee ziet er fantastisch uit op film, met de meest spectaculaire special effects” zegt Kravitz. In de scène staan de oorlogsschepen van de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie nabij Cuba pal tegenover elkaar.

“Maar in werkelijkheid filmden we in New York, in de vrieskou,” zegt ze. “Mijn billen bevroren terwijl ik door de lucht zweefde.”

X-Men: First Class is vanaf donderdag 2 juni te zien in de bioscoop.