AMSTERDAM - De Deense regisseur Lars Von Trier is niet meer welkom op het filmfestival van Cannes.

De organisatie verklaart de filmmaker persona non grata na zijn uitlatingen over Hitler en joden, tijdens de persconferentie van woensdag. Dat heeft de directeur van het festival gezegd in een verklaring.

Hij betreurt de bewuste uitlatingen van Von Trier en noemt de inhoud daarvan ontoelaatbaar en 'in strijd met de idealen van menselijkheid en vrijgevigheid die de reden van het bestaan van dit festival zijn'.

Von Triers film Melancholia, die zich per direct niet meer hoeft te laten zien op het Franse festival, dingt nog wel mee naar een Gouden Palm. De maker van de film is zondag niet welkom bij de uitreiking van de filmprijzen.

Deze editie

Nog niet eerder verbood de organiasatie in Cannes een regisseur naar de prijsuitrijking te komen. Een woordvoerster zegt dat de uitsluiting vooralsnog alleen geldt voor deze editie van het evenement.

In 2000 won Von Trier in Cannes een Gouden Palm voor zijn film Dancer in the Dark.

Bekijk een deel van de persconferentie

De Deen zei woensdag begrip en sympathie te voelen voor Hitler en dat hij dankzij de Deens-joodse regisseusse Susanne Bier ontdekte dat hij een nazi is.

De filmmaker gaf woensdagavond al aan spijt te hebben van zijn uitspraken. "Als ik iemand heb gekwetst met mijn uitspraken, spijt mij dat oprecht. Ik ben niet antisemitisch of racistisch en ik ben ook geen nazi."