'Kung Fu Panda 2 welkom lichtvoetig Intermezzo'

CANNES - In de ijzersterke eerste competitiefilms staan kinderen en misdaad centraal. Door Robbert Blokland-Wijchers.

Het beklemmende We need to talk about Kevin van de Schotse regisseuse Lynne Ramsay toont in schitterende beelden hoe moeder Eva (een weergaloos sip kijkende Tilda Swinton) probeert in het reine te komen met het feit dat haar zoon Kevin verantwoordelijk is voor een massaslachting op zijn school.

Voor Nederlandse kijkers is het vrijwel onmogelijk de film te zien zonder te denken aan Alphen aan den Rijn en Tristan van der Vlis.

Kevin ging de hele dag door veelvuldig over de tong in het festivalpaleis. Het verhaal zet aan tot een flinke discussie over de vraag of de slechtheid van het titelpersonage te herleiden is tot nature of nurture - volgens Tilda Swinton is de knul alleen maar uit op goed contact met zijn ouders, een mening waar de actrice tamelijk alleen in stond.

Ander urgent onderwerp van gesprek was de knappe 18-jarige ontdekking Ezra Miller (die Kevin speelt) - was het niet vanwege zijn enorme acteertalent, dan toch wel vanwege de intrigerende twijfels over zijn seksuele geaardheid.

Polisse

In tweede Palmkandidaat Polisse passeert een droevige parade van getraumatiseerde jongeren de revue wanneer we ruim twee uur lang lief en leed delen met een Parijse rechercheafdeling die zich bezig houdt met kindermisbruik. Op Entre les Murs-achtige wijze maken we kennis met de diverse agenten en de ronduit gruwelijke zaken die ze dagelijks op hun bordje krijgen.

De combinatie van fascinatie (over het werk) en walging (over de daders) komt steeds harder binnen naarmate je verder bevriend raakt met de diverse rechercheurs.

Een welkom lichtvoetig intermezzo tussen alle zware Palmenkost was de persbijeenkomst van Kung Fu Panda 2.

Vooral 73-jarige held Dustin Hoffman stal net als vorige keer de show met zijn antwoorden dat “mensen op mijn leeftijd geen kortetermijngeheugen meer hebben en mijn personage dus helemaal nieuw aanvoelde” (op de vraag hoe het was om nogmaals Shifu in te spreken) en dat hij “geen passender einde voor zijn lange en vruchtbare carriere kon bedenken dan Kung Fu Panda” (op de vraag of Oscarwinnaars aan onnozele tekenfilms mee moeten werken).

Super 8

Lest best: het toetje van de dag was de eerste twintig minuten van Super 8, het in mysteriën gehulde alienavontuur waarvoor creatieve genieën Steven Spielberg en J.J. Abrams hun krachten bundelden.

Zes jochies zijn toevallig getuige van een bizar, Final Destination-achtig treinongeval in een film die zich op basis van de eerste akte het beste laat omschrijven als The Goonies meets Cloverfield.

Garanties tot de voordeur - maar ik constateerde blij dat een zelfde kinderlijke opwinding zich van mij meester maakte als bij de eerste keer E.T. of Raiders of the Lost Ark.

Robbert Blokland-Wijchers is filmjournalist en houdt voor NU.nl een dagboek bij op het filmfestival in Cannes.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie