Sarkozy schittert door afwezigheid in Cannes

CANNES - Het is altijd vreemd om een etmaal vóór de openingsavond al in Cannes rond te lopen. Het stadje aan de Franse zuidkust lijkt zich nog totaal niet bewust van de heksenketel die woensdag losbarst, als het dorpje -want veel meer is het eigenlijk niet- tien dagen lang het centrum van de wereld wordt voor alles dat film ademt.

De terrassen zijn nog niet geannexeerd door gestreste producenten en journalisten die, compleet vergroeid met hun Blackberry en iPhone, snel en respectloos een bak lasagne of een flesje Chardonnay naar binnen tanken.

De majestueuze rode loper op de trappen van het festivalpaleis is nog in ordinair bouwvakplastic gehuld. In de gangen van het gebouw klinken nog geen voorspellingen over de Gouden Palm, maar slechts het gehamer van werklieden die de laatste puntjes op de spreekwoordelijke i zetten.

Op de boulevards, die woensdagavond worden gedomineerd door limousines en hoogwaardigheidsbekleders, tuffen nu nog ordinaire taxi’s en treintjes vol corpulente toeristen heen en weer.

Orde bewaken

De gendarmes die morgenavond per honderden de rust en orde op de Croisette zullen bewaken, zijn nog in geen velden of wegen te bekennen. De laatste stoepjes worden geveegd, een paar verkreukelde straatnaambordjes nog vervangen.

Trouwe Cannesgangers zoeken al flanerend de verschillen met vorige jaar. De bomen langs het Palais zijn dit jaar niet gesnoeid, zodat ze in tegenstelling tot de laatste editie nu groene blaadjes dragen.

De struiken voor het Casino aan de haven zijn verruild voor een stenen rotonde. Het festivalpaleis is wit geschilderd, een creatief initiatief dat door de lokale bevolking maar zeer gematigd enthousiast is ontvangen.

Sarkozy

Qua buzz lijkt het festival nu al ruimschoots revanche te nemen voor de matige editie van vorige jaar. De media rumoeren voordat er nog maar één meter celluloid is vertoond al flink over Unlawful Killing - de omstreden documentaire over de dood van prinses Diana - en La Conquete, de Franse film waarin president Sarkozy wordt afgeschilderd als een machtswellustige psychopaat.

Hij en zijn vrouw Carla Bruni, die een bijrol vertolkt in openingsfilm Midnight in Paris van Woody Allen, zullen woensdagavond schitteren door afwezigheid.

Kritisch

De officiële reden is ‘privé’. Maar niemand twijfelt er aan dat de - understatement van het jaar - kritische wijze waarop de president in de film-buiten-competitie wordt belicht een doorslaggevende rol heeft gespeeld in het besluit van het presidentiële paar. Ook een groot deel van de Nederlandse enclave is nog niet in Cannes gearriveerd, zij het om een heel andere reden.

Woensdagmiddag wordt in Naarden topbankier en filmfinancier Frans Afman begraven, die vorige week na een lang ziekbed overleed. De Nederlandse party komend weekend zal toch anders zijn zonder zijn immer joviale aanwezigheid.

Robbert Blokland-Wijchers is filmjournalist en houdt voor NU.nl een dagboek bij op het filmfestival in Cannes.

Lees meer over:
Tip de redactie