AMSTERDAM - Dwayne 'The Rock' Johnson gaat countrygrootheid Charley Pride spelen in een biografische film over de zwarte zanger. Naast de hoofdrol neemt de gespierde actieheld ook de productie op zich, zegt Pride tegen de Canadese website Telegraph Journal.

"Ik moest eerst nog wel wennen aan het idee dat Dwayne mij gaat spelen", geeft Pride toe. "Maar hij kwam een dag op bezoek in Dallas en toen hebben we de hele dag gezeten en gepraat. Na afloop was het net of ik afscheid nam van een oude vriend. We denken over zoveel dingen hetzelfde".

De inmiddels 73-jarige Pride, afkomstig uit een arm boerengezin met elf kinderen uit Mississippi, begon zijn werkzame leven als honkballer. Hij nam zijn eerste nummers op in 1958. Pas in 1966 tekende hij zijn eerste platencontract.

In de jaren zestig werd countrymuziek nog geheel beheerst door blanke zangers. Zodoende werden gedurende de eerste twee jaar van zijn muziekcarrière geen foto's van Pride gebruikt voor promotionele doeleinden.

Grootste countryzangers

Uiteindelijk groeide Pride uit tot een van de grootste countryzangers van de afgelopen eeuw, met meer dan 35 nummer 1-hits, talloze gouden en platina platen, en wereldwijd meer dan zeventig miljoen verkochte albums. Zijn grootste hit is Kiss an Angel Good Mornin' uit 1971.

Johnson, van Afrikaanse en Samoaanse afkomst, keerde eerder dit jaar terug als worstelaar bij worstelbond WWE en slaat met de biopic over Pride een totaal andere weg in.

Stoere rollen

Hij staat vooral bekend om zijn stoere rollen in harde actiefilms als The Scorpion King en Faster. Zijn nieuwste film in dit genre, Fast & Furious 5, gaat donderdag in première.