AMSTERDAM - Advocaat Jan-Hein Kuijpers, die Willem Holleeder verdedigde, heeft een bijrol in de Nederlandse film De Bende van Oss. Hij speelt een crimineel uit de harde kern van de bende uit de Brabantse stad. "Het was geweldig uniek om mee te maken", zegt Kuijpers.

Kuijpers is bevriend met Frank Lammers, die een boekhouder speelt in de film. Toen de Brabantse advocaat dat hoorde, vroeg hij hem meteen om een rolletje. "Frank belde de regisseur en binnen tien minuten was het geregeld."

In eerste instantie zou Kuijpers een figurantenrol hebben in de film, maar hij mocht van regisseur André van Duren steeds meer doen.

"Ik heb zelfs een paar zinnen tekst", zegt Kuijpers, die het heel bijzonder vond de onderwereld van deze kant te zien. "Je staat ineens moorden te beramen en marechaussees dood te schieten."

Scriptie

Kuijpers is opgegroeid in het Brabantse Oss. Tijdens zijn rechtenstudie heeft hij een scriptie geschreven over de bende van Oss die actief was in de jaren dertig.

"Het was een bikkelharde bende", vertelt hij, "In die tijd zijn er ongeveer dertig moorden gepleegd." Zelfs de marechaussee werd ingezet om de straten van Oss vrij te maken van bendeleden.

Theo Maassen

Naast Lammers zijn de Brabanders Theo Maassen, Sylvia Hoeks en Marcel Musters in de film te zien. Daan Schuurmans, Pierre Bokma en Maria Kraakman spelen ook mee.

De film gaat over de jonge Johanna (Hoeks), die zich aan het criminele milieu probeert te ontworstelen. De Bende van Oss draait vanaf half oktober in de Nederlandse bioscopen.