AMSTERDAM – Google gaat films verhuren via videowebsite Youtube. Er zouden volgens anonieme bronnen afspraken zijn gemaakt met filmmaatschappijen en een cacheversie van een nieuwe Youtube Store is uitgelekt.

In de cacheversie van de webwinkel van Youtube is te zien dat films vanaf twee dollar verkrijgbaar zijn. Google zou via Youtube Store nieuwe releases willen verhuren.

Al langer doen geruchten de ronde over een eigen streaming filmdienst via Youtube. Verschillende bronnen onthulden dat Google honderd miljoen dollar heeft uitgetrokken om te investeren in de dienst.

In februari ging het volgens the New York Post om een dienst vergelijkbaar met Netflix waar gebruikers voor een vast bedrag onbeperkt films kunnen kijken. In april beweerde the Wall Street Journal dat het bedrag gebruikt wordt om programma’s te maken die exclusief via Youtube worden uitgezonden.

Contracten

De meest recente geruchten gaan weer richting een eigen filmdienst waar dus (ook) los films gehuurd kunnen worden. De geruchten, verspreid via The Wrap, zijn gebaseerd op uitspraken van een ‘belangrijk persoon’ werkzaam bij een filmmaatschappij.

Er zouden contracten gesloten zijn met verschillende studio's. Deze contracten zijn voor veel bedrijven een heikel punt. De filmmaatschappijen zijn over het algemeen huiverig bedrijven toestemming te geven films via internet aan te bieden.

Google heeft nog niet gereageerd op de geruchten.

Youtube biedt al sinds begin 2010 films te huur aan via de website. Het gaat hierbij echter om een beperkt aantal rond bijvoorbeeld bepaalde filmfestivals.