NEW YORK - De komische horrorfilm Sint van regisseur Dick Maas komt ook in Amerikaanse bioscopen uit. Dat heeft producent Tom de Mol vrijdag gemeld. Distributeur IFC brengt de Nederlandse film vermoedelijk in het najaar in de theaters uit.

De deal werd gesloten op het prestigieuze Tribeca Filmfestival in New York, waar Sint deze week draait in het Cinemaniaprogramma, een selectie van genrefilms ''die de grenzen verleggen’’.

Zowel Tom de Mol als regisseur Dick Maas zijn bij de vertoningen op het festival aanwezig.

Sint valt goed op het festival. De gezaghebbende New York Times vergeleek regisseur Maas in een recensie met zijn Amerikaanse collega Joe Dante, die horrorklassiekers als Piranha en Gremlins maakte. ''Sint heeft een hoog tempo en een strakke regie, al is de film eerder slim en grappig dan echt eng'', schreef de krant donderdag.

Bekijk de video

In Sint wordt de bekende kindervriend (gespeeld door Huub Stapel) geportretteerd als een bloeddorstige maniak die met veel plezier kinderen onthoofdt. De productie trok in de Nederlandse bioscopen bijna 400.000 bezoekers.

Nederland is goed vertegenwoordigd op Tribeca dit jaar. Behalve Sint is ook Black Butterflies op het festival te zien, de Engelstalige biografiefilm die regisseur Paula van der Oest maakte over het leven van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Ingrid Jonker.

Daarnaast wordt de korte film Bunny vertoond, die is gedraaid door de Nederlandse cameraman Rolf Dekens.