AMSTERDAM - Gooische Vrouwen heeft de grens van 1,5 miljoen bezoekers gebroken. Slechts tien andere Nederlandse producties gingen de film gebaseerd op de gelijknamige tv-serie voor, laat het Nederlands Fonds voor de Film donderdag weten.

De laatste drie films die de magische grens passeerden waren Soldaat van Oranje in 1977, Ciske de Rat in 1984 en Flodder in 1986.

Laatstgenoemde productie trok dat jaar 2,3 miljoen bezoekers naar de bioscopen. De best bezochte Nederlandse film ooit blijft Turks Fruit met 3,3 miljoen bezoekers.

De vooralsnog ruim 1,5 miljoen bezoekers leverde Gooische Vrouwen een recette van bijna 11,5 miljoen euro op. De film is nog altijd, net als de afgelopen zes weken, de best bezochte film van dit moment.

Het gaat sowieso goed met de Nederlands film. De vier best bezochte films van de afgelopen weken waren Nederlandse producties.

New Kids Turbo

Vooral Sonny Boy, New Kids Turbo en Loft deden het dit jaar goed. Het leverde de Nederlandse film in het eerste kwartaal van 2011 een marktaandeel op van meer dan dertig procent, ten opzichte van zestien procent vorig jaar.

"Het resultaat van Gooische Vrouwen is fantastisch en onderstreept samen met het sterke marktaandeel van de Nederlandse film de grote belangstelling van het publiek voor de nationale film en de potentie van de Nederlandse filmsector", laat de directeur van het Nederlands Fonds voor de Film Doreen Boonekamp weten.