Reese Witherspoon had magische relatie met olifant

LOS ANGELES - Reese Witherspoon heeft de tijd van haar leven gehad tijdens de opnames van haar nieuwe film Water for Elephants. Niet alleen bouwde ze een bijzondere band op met tegenspeler Robert Pattinson, de 35-jarige actrice viel ook als een blok voor de 42-jarige Tai, de olifant die een grote rol in de film speelt, zo zegt ze in een interview met NU.nl.

"Ik heb, voordat de opnames begonnen, drie maanden met de olifant gewerkt. In die drie maanden hebben Tai en ik een bijzondere band ontwikkeld. Ik moest haar leren vertrouwen en zij mij. Het was echt een magische relatie", zegt Witherspoon in Los Angeles.

Get the Flash Playerto see this player.

In Water for Elephants neemt de actrice de rol van Marlena op zich, een beeldschone circus-artieste die een relatie heeft met de gewelddadige circusbaas August (Christoph Waltz). Op het moment dat de jonge dierenarts Jacob (Robert Pattinson) per toeval bij het rondreizende circus terechtkomt, ontstaat er een verboden romance tussen de twee.

Omdat Witherspoon veel scènes had met olifant Tai, heeft de actrice veel moeten trainen. "Ik heb twee maanden lang les gekregen op een circusschool. Ik moest veel trapezewerk doen, maar ik moest ook leren wennen aan hoogtes."

Akelig

Aanvankelijk was Witherspoon wel bang voor de halsbrekende toeren die ze voor de film moest gaan uithalen. "Ik vond het een akelig idee dat ik op een olifant moest gaan rijden zonder veiligheidsuitrusting. Gelukkig was Tai heel erg kalm, dus ik voelde me op een gegeven moment toch op mijn gemak."

Huilen

Ook Robert Pattinson had veel scènes met de olifant. Net als Witherspoon bouwde hij een intense relatie met haar op. "Toen de scènes met Tai erop zaten heb ik gehuild. Het was zonder twijfel de eerste keer dat ik moest huilen om het feit dat de samenwerking met iemand erop zat. Heel genant."

water for elephants
Robert Pattinson met olifant Tai

In de film wordt de olifant voortdurend geslagen door de ongeduldige en gewelddadige circusbaas August (Christoph Waltz). En nee, de olifant werd uiteraard niet écht verwond, maakt Waltz duidelijk. "Als we de olifant ook maar hadden aangeraakt op een manier die onaangenaam voor haar geweest zou zijn, hadden ze de film stopgezet."

Pijn

Volgens Waltz is er voortdurend een vertegenwoordiger van een dierenrechtenorganisatie op de set geweest. "Ik vroeg haar: 'Wat doe je hier nou eigenlijk? Denk je echt dat we het beest pijn zouden doen?' Maar ze was er puur om toezicht te houden. Uiteindelijk is het goed geweest dat ze er was, want zij kan de wereld nu vertellen hoe vorstelijk de olifant is behandeld tijdens de opnames."

Volgens regisseur Francis Lawrence kwam er veel kijken bij de scènes waarop de olifant wordt geslagen door de circusbaas. "De trainer van Tai stond dan achter de camera om haar aanwijzingen te geven over hoe te reageren. Het leek daardoor alsof de gewelddadige handelingen van August de olifant écht pijn deden. Door middel van computertechniek hebben we de haak waarmee de olifant in de film geslagen wordt, langer gemaakt", aldus Lawrence.

Boek

Water for Elephants is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster Sara Gruen. Volgens Lawrence heeft de film het boek alleen maar meer tot leven gebracht.

"In de film zie je de dieren, je ziet het karakter van de dieren. En het opent de wereld die in het boek wordt beschreven."

"Ik ben trots op de hele film", zegt de regisseur. "Ik ben trots op het feit hoe we een circusomgeving uit de jaren dertig hebben gemaakt, hoe de tenten eruit zien, en de treinen. Er zit veel emotie in de film, dat vind ik erg mooi."

water for elephants

"Ik hoop dat het publiek de boodschap van hoop met zich meeneemt. Water for Elephants is een verhaal over mensen die moeten omgaan met grote verliezen in hun leven, en die nu kunnen vechten voor de dingen waar ze in geloven."

Water for Elephants draait vanaf 5 mei in de bioscopen.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie