AMSTERDAM - Eyeworks gaat de film Mr. Pip met House-ster Hugh Laurie produceren. Dat maakte de Nederlandse productiemaatschappij vrijdag bekend.

De opnames gaan volgende maand van start in Nieuw-Zeeland en Papoea-Nieuw-Guinea. De film staat onder regie van Andrew Adamson, die eerder de Shrek-films en de eerste twee Narnia-films maakte.

De excentrieke Mr. Watts, gespeeld door Laurie, is de laatst overgebleven blanke man op het door een burgeroorlog (1989-1997) verscheurde eiland Bougainville.

Hij wordt gevraagd een nieuwe school te openen voor de plaatselijke dorpskinderen, en begint hen voor te lezen uit zijn favoriete boek, Great Expectations van Charles Dickens.

Door het verhaal, over arme Engelse kinderen tijdens de industriële revolutie, krijgen de kinderen een andere kijk op hun eigen harde bestaan.

Prachtige roman

Het scenario is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Nieuw-Zeelandse schrijver Lloyd Jones, zijn best verkochte tot nu toe. "Ik las Mr. Pip tijdens een transatlantische vlucht en toen ik aankwam wist ik dat ik deze film zou maken. Het is een prachtige roman van Lloyd", zegt Adamson.

Ook Hugh Laurie is erg enthousiast over de verfilming. "Vanaf de eerste woorden van de roman en de eerste pagina van het scenario was ik verslaafd aan Mr. Pip. Het is een enorm ontroerend en uniek verhaal."

"Het is anders dan alle scripts die ik ooit heb gelezen en het is geweldig dat ik naar Papoea-Nieuw-Guinea ga en het werk mag noemen. Ik ben een zeer gelukkig man." Wanneer de film in première gaat, is nog niet bekend.