AMSTERDAM - Actrice Lotte Verbeek heeft wegens ziekte moeten afzien van haar rol in de nieuwe Nederlandse speelfilm Süskind. Dat heeft producent Fu Works donderdag gemeld.

Regisseur Rudolf van den Berg is op dit moment op zoek naar een actrice die haar op korte termijn kan vervangen.

De opnames waren al van start gegaan, maar de scènes met Verbeek worden in mei en juni gedraaid in Roemenië. Verbeek zou in de film samen met Jeroen Spitzenberger het echtpaar Walter en Hanna Süskind spelen.

Volgens een woordvoerster van Fu Works was het risico te groot om af te wachten of de actrice op tijd hersteld zou zijn van haar ziekte.

"We zijn al twee weken aan het draaien en vanaf het begin is Lotte al ziek. We konden gewoon niet langer afwachten. Als we dat zouden doen dan vinden we nooit op tijd een vervangster als Lotte niet herstelt."

Süskind

Walter Süskind was in de Tweede Wereldoorlog een van de belangrijkste medewerkers van de Joodsche Raad. Deze raad werd door de Duitse bezetter in het leven geroepen om de deportatie van de Nederlandse joden efficiënt te laten verlopen.

Bij het transport van de joden naar de vernietigingskampen speelde Süskind een cruciale rol. Maar met gevaar voor eigen leven speelde hij een geraffineerd dubbelspel met de SS. Dankzij zijn verantwoordelijke positie wist hij samen met het Amsterdamse studentenverzet tweeduizend mensen, onder wie veel kinderen, te behoeden voor deportatie.

De 28-jarige Verbeek brak twee jaar geleden door met haar rol in de film Nothing Personal van regisseur Urszula Antoniak. Voor deze productie won Verbeek diverse prijzen. Naast Spitzenberger speelt Tygo Gernandt de tweede belangrijke mannelijke rol in de film.

Süskind moet in december in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.