AMSTERDAM – Het was geen vooropgezet plan, maar de film Alle Tijd is voor regisseur Job Gosschalk een vorm van rouwverwerking geweest. “Met terugwerkende kracht blijkt dat heel veel dingen die ik heb gefilmd ergens vandaan komen.”

Dit vertelt de regisseur in een interview met NU.nl. In de film Alle Tijd, een regiedebuut van Gosschalk, krijgt de hoofdpersoon Maarten, een rol van Paul de Leeuw, te maken met de zorgen over zijn zieke zus Molly die kanker heeft.

Gosschalk (43) zelf verloor twee zussen aan de ziekte. “Het is geen vooropgezet plan geweest, maar deze film heeft wel te maken met rouwverwerking. De beste inspiratie komt toch uit het werkelijke leven.”

Onbereikbaar

“Het rare is, ik ben begonnen met het schrijven van de film zonder dat ik wist dat die zou eindigen met de ziekte. Wel wist ik dat het over de relatie tussen broer en zus moest gaan. En zoals de film ook begint: met Maarten die verliefd wordt op een andere man die zegt ‘ik vind je leuk maar ik ga niet verliefd op je worden’. Zelf word ik ook altijd verliefd op onbereikbare mensen.”

“Ik wilde nooit een film maken over kanker. Het is ook geen chemofilm, het gaat over de mensen en niet over de ziekte. Het is een grappige film die tegelijkertijd ontroert.”

Maar het eindigt wel met een reclame voor Pink Ribbon.

“Dat is iets wat ik zelf heel graag wilde. Het is geen schande om voor borstkanker iets goeds te doen. Komt een vrouw bij de dokter (KEVBD) is wel een film die gaat over kanker. Het heet een ode aan de liefde, maar het sterven is in die film net zo aanwezig."

"In Alle Tijd gaat het niet perse over Molly die dood gaat, maar meer over de relatie tussen broer en zus als één van de twee komt te overlijden.”

U maakt nu zelf de vergelijking met Komt een vrouw bij de dokter. Wilt u wel dat mensen die maken?

“Nee, natuurlijk niet. Ik denk alleen wel dat mensen denken: hé dat zijn twee films waarbij alletwee iemand doodgaat aan kanker. Maar voor de rest is het compleet anders. In KEVBDD spelen mooie knappe mensen die seks hebben. Dan gaat er iemand dood en dat is gruwelijk en het speelt zich wel onder enorme tijdsdruk af."

“In mijn film gaat het over mensen die heel graag seks willen hebben maar het lukt niet. Het zijn bovendien niet echt helden: Paul de Leeuw ziet er niet uit als Barry Atsma!”

"Alles in de film is bovendien normaal en alledaags. Daar ben ik zelf ook meer van. De film gaat over het leven."

De film Alle Tijd speelt vanaf donderdag 14 april in de bioscopen

Lees het interview met Paul de Leeuw

Lees de recensie van Alle Tijd

Bekijk de trailer